Tweede aanklacht tegen Republikeinse leider

Een jury in Texas heeft een tweede aanklacht uitgebracht tegen Tom DeLay, de leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden die vorige week terugtrad....

De tweede aanklacht, die maandag naar de rechter is gestuurd, lijkt verder te gaan. In plaats van betrokkenheid wordt DeLay nu ook een actief initiatief verweten. Kan hij voor het eerste vergrijp maximaal twee jaar krijgen, het witwassen van campagnegeld door hemzelf heeft levenslang als maximumstraf.

In beide aanklachten gaat het om hetzelfde vergrijp. In Texas is het bij wet verboden dat bedrijven rechtstreeks geld geven aan politici ter financiering van verkiezingscampagnes. In september 2002 zou 190 duizend dollar aan gelden uit het Texaanse bedrijfsleven zijn overgemaakt naar de Republikeinse partij in Washington. Met medeweten, op instigatie of zelfs op initiatief van DeLay is datzelfde bedrag vervolgens teruggesluisd naar specifieke kandidaten in Texas.

DeLay sprak opnieuw schande van de aanklacht. Hij noemde het een herhaling van zetten door de officier van justitie. ‘Deze weet heel goed dat de aanklachten die hij tegen mij uitbracht volledig verzonnen zijn en onwettig.’

DeLay had zijn advocaten opdracht gegeven de eerste aanklacht ongegrond te laten verklaren door de rechter. Het argument is dat het pas sinds 2003 in Texas verboden is dat bedrijven politici financieel steunen in hun verkiezingscampagnes. De aanklacht tegen DeLay heeft betrekking op een zaak uit september 2002.

Volgens sommige juristen is de tweede aanklacht uitgebracht om te verhinderen dat DeLay niet voor de rechter hoeft te komen, indien de eerste aanklacht ongegrond wordt verklaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.