Tweede aanhouding wegens lekken vertrouwelijke informatie over benoeming burgemeester Den Bosch

De politie heeft dinsdag een tweede aanhouding verricht in het justitieel onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester in Den Bosch afgelopen zomer. Het blijkt te gaan om oud-wethouder Jos van Son, die in november aftrad nadat hij onder invloed van alcohol in het dorp Maliskamp van de weg was geraakt en met zijn auto in de heg was beland.

Peter de Graaf
Het stadhuis van Den Bosch. Beeld Christian Richters
Het stadhuis van Den Bosch.Beeld Christian Richters

Gelekt naar journalist

De 64-jarige Rosmalenaar, die wethouder was namens Rosmalens Belang, was geen lid van de vertrouwenscommissie van de Bossche gemeenteraad. Maar 'hij wordt er wel van verdacht vertrouwelijke informatie - informatie die alleen bekend was bij leden van de vertrouwenscommissie - te hebben gelekt naar een journalist van het Brabants Dagblad', aldus het Openbaar Ministerie.

Hoe hij aan die informatie kwam, is onderdeel van het lopende onderzoek. In augustus vorig jaar werd ook al een andere Rosmalenaar gearresteerd: gemeenteraadslid Sjef van Creij (55), die anderhalf jaar geleden uit Rosmalens Belang is gestapt en nu de eenmansfractie gewoon Ge-DREVEN vormt. Hij zat drie dagen vast, werd na meerdere verhoren weer in vrijheid gesteld, maar blijft volgens justitie verdachte in het onderzoek. Van Creij, die zei dat hij zich als 'een grote crimineel' behandeld voelde, ontkent alle beschuldigingen en bezweert dat hij niet het lek is geweest.

'Buiten alle proporties'

Opvallend is dat wethouder Van Son het destijds al meteen openlijk opnam voor zijn gearresteerde plaatsgenoot. Op Facebook liet hij weten het justitieel optreden tegen Van Creij, die in de vroege morgen van zijn bed werd gelicht, 'buiten alle proporties' te vinden. 'De hele actie heeft één concreet resultaat opgeleverd naar mijn mening: complete ontwrichting van de democratie in de gemeente', schreef hij. 'Niemand vertrouwt nog iemand. Want voor je het weet, word je van je bed gelicht.'

Justitie laat er geen gras over groeien sinds commissaris van de koning Wim van de Donk in de zomer aangifte deed van een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie. Die aangifte volgde op een uitgebreide reconstructie in het Brabants Dagblad over de burgemeestersbenoeming, waardoor de namen van meerdere sollicitanten op straat kwamen te liggen.

Commissaris van de koning van Noord Brabant Wim van de Donk deed aangifte. Beeld anp
Commissaris van de koning van Noord Brabant Wim van de Donk deed aangifte.Beeld anp

Slagveld

Zo bleek PvdA'er Jan Hamming de voorkeur te hebben gekregen van de vertrouwenscommissie. Maar toen bekend werd dat Hamming toch koos voor het burgemeesterschap van Zaanstad, werd op het allerlaatste moment de tweede keus, VVD'er Jack Mikkers, naar voren geschoven. Ook de namen van andere sollicitanten werden bekend, waaronder de burgemeesters van Vught en Roermond. De inmiddels vertrokken burgemeester Ton Rombouts, die opgevolgd is door Mikkers, sprak van 'een waar slagveld'.

Jan Hamming werd burgemeester van Zaanstad. Beeld anp
Jan Hamming werd burgemeester van Zaanstad.Beeld anp

Vier vragen over lekken rond de benoeming van de Bossche burgemeester. (+)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden