Tweedaagse G20-top in China: '5 keer zo duur als de Olympische Spelen'

Voor de organisatie van de G20 heeft China iedere andere gastheer overtroffen. Het blad The Economist citeert geruchten dat de organisatiekosten van dit tweedaagse evenement vijf keer zo hoog zijn als die van de hele Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Er zou liefst 22 miljard euro voor zijn uitgetrokken. Het gemeentebestuur van de stad Hangzhou, waar de G20 zondag en maandag wordt gehouden, noemt het bericht 'overdreven'.

Peter de Waard
De Chinese president Xi Jinping spreekt tijdens de G20 Beeld reuters
De Chinese president Xi Jinping spreekt tijdens de G20Beeld reuters

De Communistische Partij heeft de stad en de bevolking verordonneerd Hangzhou te veranderen in een paradijs voor de twintig belangrijkste leiders van de wereld en hun gevolg. Er zijn overal bomen geplant, nieuwe wegen aangelegd, fabrieken gemoderniseerd en woningen gerenoveerd. Bruggen, bushaltes en stations zijn opgevrolijkt met gele en roze pioenrozen. Vanaf het vliegveld naar het centrum is een nieuw kogeltreintraject aangelegd, om de bezoekers binnen 40 minuten naar de juiste bestemming te brengen. Op billboards wordt de stad aangeprezen als de 'mooiste en prachtigste stad van de wereld'.

Om dat waar te maken zijn voor alles wat lelijk is muren opgetrokken. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen benzinestation meer te zien. De bevolking is gevraagd zo veel mogelijk vliegen, muggen, kakkerlakken en ratten te vangen en te vernietigen, zodat president Obama en president Poetin daarvan geen last van zullen hebben.

Nieuw conventiecentrum

De conferentie vindt plaats in een nieuw gebouwd conventiecentrum van 850 duizend vierkante meter, dat meteen het grootste vrijstaande gebouw van het land is. Kosten: 1,1 miljard euro. Hangzhou was nog niet zo lang geleden een provinciestad die werd omringd door theeplantages. Het is nu een high tech-centrum met als bekendste bedrijf Alibaba, de grootste online winkel ter wereld.

Alle kantoren in de stad zijn vanaf vandaag voor zeven dagen gesloten en alle werknemers zijn op vakantie gestuurd met gratis vouchers waarmee ze zich op andere plekken kunnen vermaken. Kosten: nog eens 1,3 miljard. Achtergebleven zijn 760 duizend vrijwilligers die moeten voorkomen dat bezoekers de weg kwijtraken of het slachtoffer worden van criminaliteit. Iedereen kan zich veilig wanen. Iedere diplomaat of journalist heeft de beschikking over gemiddeld 100 vrijwilligers.

Militair vertoon tijdens de ontvangst Beeld reuters
Militair vertoon tijdens de ontvangstBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden