Twee werelden ontmoeten elkaar in Franeker

De familie had gevraagd om een plechtigheid in besloten kring. Dus waren er zaterdag naast familieleden vooral vrienden en collega's van Dave Steensma in Franeker....

Van onze verslaggever Itai Mol

Gezamenlijk liepen de stadgenoten en de soldaten de Martinikerk in Franeker binnen, waar ook minister Kamp van Defensie de uitvaartdienst bijwoonde.

Over de kist was de Nederlandse vlag gedrapeerd, met daarop de rode baret van de sergeant van de luchtmobiele brigade. Collega's van het twaalfde infanterie bataljon droegen de kist.

Het pleintje voor de Martinikerk was afgezet, om het publiek en vooral de pers op afstand te houden. Ongeveer tweehonderd mensen, veelal toevallige passanten, bleven rond de kerk staan, terwijl binnen de dienst aan de gang was.

Zoals een oud-schoolgenote van Steensma met haar kind. Ze kende de in Franeker geboren en getogen militair, maar niet goed genoeg om naar de kerkdienst te gaan, vond ze zelf. Ze zat een klas lager dan Steensma, en herinnert hem als 'een brede, heel sportieve jongen'. 'Ook op school was hij al een typische militair.'

De sfeer in het centrum van Franeker was soms zelfs vrolijk, totdat rond drie uur 's middags de klokken luidden, en twee militairen de deuren van de kerk openden. Franeker keek doodstil toe hoe de kist naar de wagen werd gedragen. De militairen van het twaalfde infanterie bataljon liepen erachteraan met witte bloemkransen. De familie van Steensma - hij laat een vrouw en twee jonge kinderen na - volgde in lange donkere limousines. Langs de route van de rouwstoet hingen Nederlandse en Friese vlaggen halfstok. Veel Franekers kwamen uit hun woningen en keken naar het lange lint van mensen dat de kist van Steensma begeleidde naar de begraafplaats aan de rand van de stad.

Ook bij de begraafplaats bleef het stil, totdat aan het einde van de ceremonie een enkel saluutschot klonk.

Het militaire eerbetoon was het einde van de begrafenis van de eerste in Irak gedode Nederlandse militair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden