Twee vrouwen genoemd als running mate Obama

In de Verenigde Staten wordt er druk op gespeculeerd wie Barack Obama als zijn running mate zal kiezen en in het geruchtencircuit klinken de namen van twee kanshebbers steeds luider: gouverneur Kathleen Sebelius van Kansas en de gouverneur van Arizona, Janet Napolitano....

Zowel Sebelius als Napolitano staat landelijk in hoog aanzien bij de Democraten, omdat ze twee keer zijn gekozen in staten die van oudsher naar de Republikeinen neigen. Ze worden binnen de partij als serieuze kandidaten gezien, omdat wordt gevreesd dat Obama de aanhangers van Clinton van zich heeft vervreemd. Overigens heeft geen van de twee tot nu toe openlijk gezegd graag running mate te willen worden.

"Mijn belangstelling ligt bij het gouverneurschap van Arizona", zei Napolitano woensdag. "Hij zal ongetwijfeld een aantal mogelijkheden bekijken. De Democraten hebben een diepe vijver om in te vissen." Sebelius heeft erkend dat ze geregeld contact heeft met Obama en zijn campagnemedewerkers, maar volgens haar is er nooit over gepraat dat zij Obama's running mate zou kunnen worden.

Zijn campagneteam hulde zich woensdag in stilzwijgen over de vraag wie Obama als running mate zou kunnen aanwijzen. Clinton heeft al laten weten dat ze bereid is genoegen te nemen met de positie van nummer 2, als de kans daardoor stijgt dat in ieder geval een Democraat president wordt.

Volgens Peter Fenn, media-adviseur van de Democraten, zullen Clintons aanhangers als Obama een andere vrouw als running mate kiest moeilijk kunnen begrijpen waarom hij Hillary niet heeft gekozen. Zelf houdt Obama de mogelijkheid dat hij Clinton kiest open. "Het lijkt me duidelijk dat senator Clinton op niemands short list zou ontbreken", zei hij woensdag voor de televisie, eraan toevoegend dat Clinton en hij bijna overal hetzelfde over denken. Obama heeft drie personen aangewezen die hem gaan helpen een running mate te selecteren. Een van die drie is Caroline Kennedy, de dochter van John F. Kennedy.

Behalve Sebelius en Napolitano worden er ook andere mogelijke kandidaten genoemd, zoals gouverneur Bill Richardson van New Mexico, oud-senator John Edwards, senator Joe Biden en oud-senator Sam Nunn.

Zowel de 60-jarige Sebelius als de tien jaar jongere Napolitano is sinds 2002 gouverneur. Maar Sebelius heeft betere papieren dan Napolitano. Ze was een jaar voorzitter van de Bond van Democratische Gouverneurs en reageerde in januari namens de Democraten op de jaarlijkse beleidstoespraak van president George Bush, de State of the Union. Het tijdschrift Vogue wijdde dit jaar een verhaal aan haar en ze ging speciaal voor het blad op de foto, in een creatie van Oscar de la Renta.

In Kansas won Obama met gemak en Sebelius voert sindsdien enthousiast campagne voor hem. Volgens de voorzitter van de Democraten in Kansas, Larry Gates, is Sebelius er niet doelbewust op uit Obama's running mate te worden, maar hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat ze een eventuele uitnodiging zal afslaan.

Burdett Loomis, een politicoloog uit Kansas, zegt dat Sebelius, die hij ooit als adviseur diende, een aantrekkelijke kandidaat is voor werkende vrouwen, vooral die met een laag inkomen. "Aan de andere kant zal het haar waarschijnlijk niet lukken de Democraten in haar eigen staat aan een overwinning te helpen en staat ze niet bekend als een groot spreekster", zegt hij.

Of het Napolitano zou lukken Obama in Arizona aan een overwinning te helpen is eveneens twijfelachtig. Arizona is de staat van de kandidaat van de Republikeinen, John McCain.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden