Twee veroordeelde terroristen verliezen Belgisch paspoort

Het Belgische gerecht is een procedure gestart om twee veroordeelde terroristen de Belgische nationaliteit te ontnemen. Het gaat om de Russisch-Belgische Lors Doekajev, die uit woede over de Mohammedcartoons een aanslag probeerde te plegen, en de Marokkaans-Belgische Malika El Aroud, die jongeren ronselde voor de strijd in Afghanistan. Dit melden de Belgische media.

BRUSSEL - De Belgische overheid maakte het eind 2012 makkelijker om de Belgische nationaliteit af te nemen van veroordeelde misdadigers met een dubbele nationaliteit. Het Belgische paspoort kan ingetrokken worden wegens een veroordeling voor terrorisme, mensensmokkel, oorlogsmisdaden of diefstal van kernmateriaal. Voorwaarde is dat de celstraf minstens vijf jaar bedraagt.

De van afkomst Tsjetsjeense Lors Doekajev werd in 2011 tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een poging tot terrorisme. Een jaar eerder had hij in Denemarken geprobeerd een aanslag te plegen op de redactie van Jyllands-Posten, de krant die in 2005 de cartoons van de profeet Mohammed publiceerde. Zijn zelfgemaakte bom ontplofte echter in eigen handen.

Malika El Aroud werd in 2010 tot acht jaar cel veroordeeld voor het stichten, leiden en financieren van een terroristische groepering. Samen met zeven andere moslimextremisten ronselde zij jongeren voor de strijd in Waziristan aan de Pakistaans-Afghaanse grens.

Sinds 2005 zijn in België vier veroordeelde terroristen, twee van Marokkaanse en twee van Tunesische afkomst, hun Belgische nationaliteit kwijtgeraakt. In 2012 riepen verschillende politici op om Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem te denationaliseren, maar dat was volgens het gerecht niet mogelijk. Belkacem is veroordeeld voor aanzetten tot haat en geweld, niet voor terrorisme.

In Nederland heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken terroristen hun Nederlanderschap af te nemen. Wie veroordeeld wordt voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en een tweede nationaliteit bezit, verliest volgens het wetsvoorstel automatisch de Nederlandse nationaliteit.

Daarnaast is het de bedoeling dat de staatssecretaris zelf de Nederlandse nationaliteit kan intrekken van personen die een terroristische aanslag plegen of proberen te plegen, en van degenen die hen daarbij helpen. Het wetsvoorstel is in eerste instantie gericht op jonge Nederlanders die in Syrië meevechten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden