Twee verdachten Hofstadgroep vrijgelaten

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag twee verdachten van lidmaatschap van de Hofstadgroep vrijgelaten...

ANP

De rechtbank heeft besloten tot de vrijlating van de twee, omdat hun op te leggen straf korter dreigt te worden dan de tijd die ze eventueel in voorarrest zouden verblijven. De overige verdachten blijven wel tot het begin van de inhoudelijke behandeling in de cel. Die behandeling begint op 5 december en zal twee maanden duren.

De donderdag vrijgelaten verdachten zijn de 23-jarige Marokkaanse Amsterdammer Nadir A. en de 27-jarige Zine Labidine A., eveneens van Marokkaanse afkomst maar zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie behoren beiden tot de groep ‘vrienden en volgelingen die iets meer op de achtergrond blijven’.

Eerder lieten de aanklagers over Nadir A. weten dat het mogelijk is ‘dat hij er niet of nog niet volledig bij hoorde’. Daarbij tekenden zij wel aan dat Nadir ‘al lang en frequent’ bij Mohammed B. thuis kwam, de gesprekken daar volgde, de radicalisering van B. moet hebben meegemaakt en zich daarvan niet heeft gedistantieerd. In het pand waar hij verbleef, vond de politie geluidsbanden met betrekking tot de jihad, een foto van een onthoofding en een foto van Osama Bin Laden.

Van Zine Labidine A. is bekend dat zijn vingerafdrukken zijn gevonden in woningen van twee medeverdachten. In de woning van Mohammed B. vond de politie een handgeschreven briefje met A.'s telefoonnummer. A. zegt B. niet te kennen. In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn ouders heeft A. gezegd: ‘Ik zat er wel middenin, maar ik heb niks gedaan’.

De advocaat van Mohammed B., P. Plasman, had de rechters dinsdag gevraagd een einde te maken aan de vervolging van B. voor zijn betrokkenheid bij de Hofstadgroep. In de visie van de advocaat is die vervolging onrechtmatig.

De rechters zeiden donderdag de kwestie te ingewikkeld en te belangrijk te vinden om na een dag al een beslissing over het verzoek te nemen. Zij willen zich nader beraden. Wanneer de rechtbank de beslissing neemt, is nog niet vastgesteld.

De inhoudelijke behandeling van het proces tegen de vermoedelijke leden van de Hofstadgroep begint op 5 december. Het is wel de verwachting dat de rechtbank voor die tijd een beslissing over de vervolging van Mohammed B. neemt.

Plasman meent dat het OM er voor B. een ‘showproces’ van wil maken. ‘De kern is dat de officier van justitie Mohammed B. nog eens extra wil straffen, terwijl hij al de maximale straf heeft gekregen. Dit om hem extra leed toe te brengen. En dat mag niet in ons strafrecht’, vindt de advocaat.

Het OM meent wel degelijk het recht te hebben om de moordenaar van Theo van Gogh ook voor zijn betrokkenheid bij de Hofstadgroep te laten berechten. Officier van justitie A. van Dam gaf dinsdag aan dat er sinds de veroordeling van B. in Amsterdam nieuwe informatie is gekomen over zijn betrokkenheid bij de Hofstadgroep. Bovendien zijn er volgens Van Dam andere doelen die de strafvervolging van B. in het kader van de Hofstadzaak rechtvaardigen, zoals waarheidsvinding en het in het openbaar afleggen van verantwoording.

Mohammed B. verzet zich tegen zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat, P. Plasman, heeft bij de Centrale Raad voor Strafrechtstoepassing beroep aangetekend tegen de gronden waarop dat is gebeurd.

B. ontkent de beschuldiging dat hij een vuurwapen zou hebben willen laten binnensmokkelen in de Bijlmerbajes in Amsterdam, waar hij toen nog vastzat. Uit een brief van het ministerie van Justitie blijkt volgens Plasman dat dat wel een van de argumenten is geweest om B. over te plaatsen, omdat hij het wapen mogelijk wilde gebruiken om de gevangenis met geweld te ontvluchten.

De raadsman zei donderdag dat volslagen onduidelijk is waar die informatie, die al van begin augustus dateert, vandaan komt. Hij vermoedt dat justitie B. vooral heeft overgeplaatst om te voorkomen dat hij medegedetineerden kan rekruteren voor de jihad, de gewapende strijd van moslims tegen de ongelovigen. In de Bijlmerbajes werd B. ook al apart gehouden van zijn medegevangenen. Volgens de advocaat heeft justitie de informatie over het vuurwapen erbij gehaald om de zaak kracht bij te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden