Twee van Putten krijgen 1,8 miljoen euro schadevergoeding

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Herman Du Bois en Wilco Viets, de 'Twee van Putten', een schadevergoeding toegewezen van ruim 1,8 miljoen euro. De twee zaten zeven jaar vast voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius, waarvan zij later werden vrijgesproken...

ANP

Het tweetal werd eerder dit jaar door het Leeuwarder hof in een herzieningsprocedure vrijgesproken van het verkrachten en doden van de 23-jarige Christel Ambrosius, in januari 1994.

Na de vrijspraak claimden de 'Twee van Putten' 2,2 miljoen euro, onder meer voor de tijd die zij ten onrechte hebben vastgezeten. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hen in 1995 tot elk tien jaar cel.

Viets en Du Bois zaten hun straf, zeven jaar effectief, geheel uit. De veroordelingen waren onder meer gebaseerd op bekentenissen van het duo. Die trokken zij later in.

Du Bois krijgt in totaal 895.180 euro en Viets 953.147 euro. Dat is vijf keer het tarief dat normaliter wordt uitgekeerd voor de tijd dat iemand ten onrechte heeft vastgezeten.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond de gevraagde schadevergoeding veel te hoog. Het OM begrootte de geleden schade op ongeveer eentiende van het geclaimde bedrag.

Christel Ambrosius werd verkracht en vermoord in het huis van haar oma aan de rand van Putten. Korte tijd later arresteerde de politie Viets, Du Bois en een aantal anderen, onder wie hun schoonvader. Viets en Du Bois bezweken onder druk van de politie en bekenden. De anderen legden belastende getuigenverklaringen af. Alle betrokkenen kwamen op die verklaringen terug.

Het grootste raadsel in de zaak was een spermadruppel op het bovenbeen van het slachtoffer, die niet van Viets of Du Bois afkomstig was. Nadat een deskundige zijn visie op dit mysterie herriep, gaf de Hoge Raad opdracht aan het hof van Leeuwarden om de zaak te herzien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden