Twee van Putten eisen miljoenen schadevergoeding van justitie

Herman Dubois en Wilco Viets, de twee vrijgesproken verdachten in de Puttense moordzaak, eisen bijna 4,5 miljoen euro schadevergoeding van justitie....

Dubois en Viets werden op 24 april door het hof vrijgesproken van de moord op Christel Ambrosius in 1994, nadat ze eerder tot tien jaar cel waren veroordeeld. Ze hebben zes jaar en acht maanden onschuldig vastgezeten.

Het overgrote deel van de schadeclaim bestaat uit een vergoeding voor ideële schade: smartengeld, vergoeding voor het verlies van werk, pensioenbreuk en naamsbeschadiging. Een klein deel is bestemd voor reiskosten en kosten die zijn gemaakt voor de verdediging van de twee.

In Nederland bestaat een basistarief voor dagen die onterecht in cel zijn doorgebracht. Dat bedraagt 100 euro per dag. Knoops heeft dat tarief vermenigvuldigd met een factor tien voor de dagen dat de twee in voorlopige hechtenis zaten en vijf voor de dagen dat ze in het gevang hebben gezeten.

Knoops noemt de bedragen reëel. 'Al blijft het natuurlijk altijd arbitrair wat je vraagt. Dit is een unieke zaak. Het leed dat deze twee jongens is aangedaan, kan je nooit vergoeden.' Naar verwachting dient de strafrechtelijke schadevergoedingsprocedure binnen een paar maanden voor het hof. Daarna staat het Viets en Dubois vrij om ook via een civiele procedure schadevergoeding te eisen.

Niet eerder werd zo'n hoog bedrag aan schadevergoeding geëist. Het hoogste bedrag dat eerder is geclaimd, is twee miljoen euro. Dit eiste N. Lagerweij, oud-eigenaar van discotheek La Xala (nu Ministry of Dance), van de gemeente Rotterdam en de Nederlandse staat begin 2002 voor geleden schade door sluiting van zijn disco, wegens xtc-handel.

De tot nu toe hoogst toegewezen schadeclaim komt op naam van oud-politiechef Renee Lancee van Schiermonnikoog. Hij werd in 1996 op verdenking van incest met zijn dochter aangehouden, heeft volledig eerherstel en bijna 545 duizend euro schadevergoeding gekregen voor het optreden van politie en justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden