Twee uur lawaai voor weerloze proefdieren

Twintig jongeren en een grijzende dame protesteren tegen dierenfokker Harlan. ‘Wij voeren alleen bovengronds actie.’..

‘Harlan schande, bloed aan je handen!’, scanderen betogers van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), terwijl ze vrijdag over een smal landweggetje in de richting van hun doelwit lopen: het bedrijf Harlan langs de A73 in Horst (Noord-Limburg), dat cavia’s, konijnen, muizen en ratten fokt voor onder meer dierproeflaboratoria.

Voor de afgegrendelde poort staan een politiebusje en drie agenten. De groep van bijna twintig dierenactivisten loopt door tot vlak voor de ketting met daarachter de drie agenten. Daar beginnen ze hun ‘lawaaidemonstratie’ met megafoons en een trommel, die ruim twee uur duurt.

‘Jullie verdienen grof bloedgeld aan weerloze dieren’, schreeuwt Tim door de megafoon. Op het bedrijfsterrein is geen werknemer of directeur te bekennen. De luiken zijn gesloten. Achter het gebouw surveilleren enkele agenten.

De dierenactivisten waarschuwen Harlan niet mee te doen met Science Link, het bedrijventerrein met onderzoekslaboratoria voor farmacie en voedingsindustrie in buurgemeente Venray. ‘Science Link zal er nooit komen’, roept Tim. ‘We zullen niet toestaan dat er nog meer dieren worden gemarteld en mishandeld.’

Enkele weken geleden boekten de dierenactivisten een groot succes, toen projectontwikkelaar Van der Looy zich vanwege bedreigingen terugtrok uit Science Link. In de kerstnacht hadden activisten de huizen van twee directeuren beklad met leuzen: ‘Stop Science Link. Stop Dierproeven’ en ‘DBF’, de afkorting van Dierenbevrijdingsfront. Door het vertrek van de projectontwikkelaar staat Science Link op losse schroeven. De gemeente Venray ‘beraadt zich’ over het bedrijventerrein, waarvoor nog geen contracten zijn getekend.

ADC-woordvoerder Robert Molenaar is tevreden dat Van der Looy niet meer meedoet met Science Link. Hij bezweert dat de ADC niets met de bekladding van de directeurswoningen te maken heeft: ‘We voeren slechts bovengrondse actie.’

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is het echter moeilijk onderscheid te maken tussen legale en illegale dierenactivisten: wie overdag open en bloot een lawaaidemonstratie houdt, kan ’s nachts met bivakmuts op huizen bekladden of auto’s vernielen. In een recent rapport over dierenactivisme in Nederland waarschuwt de AIVD voor de actiegroepen Respect voor Dieren en Anti Dierproeven Coalitie, wier activiteiten steeds radicaler worden. ‘Niet alleen wordt vaker gebruik gemaakt van vermommingen, ook lijkt het aantal bedreigingen en vernielingen toe te nemen’, aldus de AIVD.

‘Laten ze met bewijzen komen’, zegt ADC-woordvoerder Molenaar voor de poort van Harlan. ‘De AIVD vindt het wel makkelijk om bovengrondse actievoerders de schuld te geven van illegale activiteiten, waarvan ze de daders niet kunnen vinden.’

Ondertussen scanderen zijn collega’s rustig door: ‘Harlan harteloos.’ De meesten zijn tieners en twintigers, maar ook een grijzende vrouw hekelt luidkeels de ‘gruwelijke dierproeven’. Actievoerder Tim, een vlotte gozer met een zwart mutsje op: ‘Harlan, wat jullie allemaal niet uitspoken achter die gesloten deuren. Jullie zijn de schandplek van deze samenleving.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden