Twee Turkse oppositiejournalisten op borgtocht vrijgelaten

Twee Turkse journalisten zijn na meer dan een jaar achter de tralies op borgtocht vrijgelaten. Hoofdredacteur Murat Sabuncu en onderzoeksjournalist Ahmet Sik van de oppositiekrant Cumhuriyet mogen de uitslag van de rechtszaak die tegen hen loopt thuis afwachten, bepaalde de rechter.

Ahmet Sik, één van de twee journalisten die op borgtocht zijn vrijgelaten uit de gevangenis. Foto afp

De directeur van de krant, Akin Atelay, blijft als laatste verdachte in de zaak wel vastzitten. In totaal staan zeventien medewerkers van de oppositiekrant terecht. Hen hangt mogelijk tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd. De volgende hoorzitting vindt plaats op 16 maart, maar wanneer er uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend.

De journalisten van de krant worden ervan verdacht dat ze middels hun berichtgeving organisaties hebben gesteund die in Turkije te boek staan als terroristisch, waaronder de Koerdische PKK en de Gülen-beweging. Zij ontkennen dit ten stelligste.

Het tweetal was uitgelaten en opgelucht dat ze voorlopig naar huis mogen, maar benadrukt dat Atelay nog steeds vastzit en 'de problemen in Turkije niet voorbij zijn, enkel en alleen omdat wij vrij zijn'.

Sik sprak kort na zijn onverwachte vrijlating van een 'maffiasultanaat'. Hij deed dat zaterdag in een videoboodschap die zijn krant Cumhuriyet verspreidde. In de video zegt Sik onder meer: Ik garandeer dat er een einde komt aan dit maffiasultanaat.'

Amnesty International Europe heeft verheugd gereageerd op de vrijlating van de twee journalisten en spreekt van 'een klein beetje hoop' voor de persvrijheid in Turkije.


Rechtszaak tegen het Turkse vrije woord

Uitgerekend op de Dag van de Persvrijheid begint Turkije met grootste zaak tegen vrije pers
Op 22 juli 2017 begont in Turkije een strafzaak tegen kopstukken van de toonaangevende krant Cumhuriyet. Het belangrijkste doelwit, oud-hoofdredacteur Can Dündar, is naar Duitsland uitgeweken.

'Vijf staatsgrepen overleefde ik, een zesde kan er wel bij' (+)
Aanleiding van het meest geruchtmakende proces tegen journalisten in Turkije is de grootste scoop in jaren van Cumhuriyet: de geheime dienst leverde wapens aan Syrische jihadisten. De Volkskrant sprak in november met Enis Berberoglu, een van de drie verdachten.

Ondergedoken journalist Can Dündar gelooft nog in modern Turkije
Boven Turkije hangt een wolk van angst, zegt Dündar in een interview dat Margriet Oostveen in augustus 2016 had met de ex-hoofdredacteur van Cumhuriyet. 'De druk is zo groot dat niemand me kan bijvallen. Zelfs bellen moet je vermijden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.