Twee Turkse banken vormen risico voor lagere overheden

Lagere overheden (provincies en/of gemeenten) hebben voor minstens honderd miljoen gulden uitgeleend aan twee Turkse banken, waardoor ze risico lopen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De VNG is zelf vorig jaar op de risico's gewezen. Zij komt nu in actie vanwege de Ceteco-affaire, die de provincie Zuid-Holland 47,5 miljoen gulden dreigt te gaan kosten. De grootste geldmakelaar in Nederland, Haighton & Ruth, had de VNG voor de risico's van de leningen gewaarschuwd.

De hoge rentevergoeding, 1 procent hoger dan gemiddeld, die de twee Turkse banken geven, heeft tientallen lagere overheden verleid tot het uitlenen van veel geld. Leningen aan beide Turkse banken krijgen van de toonaangevende, Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau's Moody's en Standards & Poor het predikaat 'B+', oftewel speculatief.

W. Korendijk, handelaar van geldmakelaar Intercessie, de grootste partij die deze leningen verhandelt: 'Andere geldmakelaars laten een winstgevende markt liggen. Zij storten zich op markten die minder praatwerk vereisen.'

De Turkse banken staan als Nederlandse banken geregistreerd. De moederbanken in Turkije zijn slechts aandeelhouder. De UGBI-bank en de Finansbank Holland zijn gevestigd in Amsterdam, hebben een Nederlandse bankvergunning en staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat toezicht houdt in dat de banken aan dezelfde wettelijke eisen moeten voldoen als bijvoorbeeld ABN Amro en de Rabobank. Een woordvoerder van DNB meldt dat 'toezicht geen garantie geeft dat banken niet failliet kunnen gaan'.

M. Padberg meldt namens de UGBI-bank dat 'naar schatting 10 procent van het geld dat de UGBI-bank heeft aangetrokken, afkomstig is van lagere overheden'.

Alleen in 1998 komt dat neer op 55 miljoen gulden. Als bij dit bedrag ook de leningen van woningcorporaties, pensioenfondsen en andere financiers worden opgeteld, komt Padberg op 150 miljoen gulden.

G. Muller, algemeen directeur van de Finansbank Holland, wil geen bedragen noemen, maar analyse van de balans van zijn bank leert dat het ook hier om vele tientallen miljoenen guldens moet gaan.

Padberg en Muller verklaren de hoge rente die hun banken de lagere overheden bieden, uit het feit dat zij zich moeten invechten in de Nederlandse markt. 'Onze kredietwaardigheid deugt. Onze rating is met B+ zelfs hoger dan die van ons moederland Turkije.' Dat heeft B-.

Internationale bureaus hanteren lettercombinaties om de kredietwaardigheid te beoordelen. Drie A's ('triple A') is de beste beoordeling, die alleen voor zeer solide bedrijven en overheden wordt gebruikt. Iets minder degelijke firma's krijgen twee A's, de volgende op de ranglijst is een enkele A, dan volgt de combinatie 3 B's, et cetera.

De lijst loopt tot C, maar die beoordeling is zo slecht, dat ze zelden voorkomt. De Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten hebben de hoogste rating met AAA. De meeste Nederlandse banken hebben twee A's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden