Twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht geplaatst. Het gaat om Vivium Thuiszorg in Laren en IdeaalZorg in Utrecht.

ANP

Bij Vivium Thuiszorg zijn er problemen met de veiligheid van de medicijnverstrekking. Vorig jaar constateerde de IGZ al dat deze instelling niet correct handelde met medicatie. Zo werd de dosering al aangepast nog voordat een arts daar schriftelijke opdracht toe had gegeven en was het medicatieoverzicht handgeschreven, waardoor er een grote kans was op fouten. Ook werd bij toedienen van de medicatie niet goed per tijdstip en per geneesmiddel afgetekend. Bij een vervolgbezoek bleken de risico's nog te groot. De organisatie is voor vier maanden onder verscherpt toezicht gesteld.

IdeaalZorg is een nieuwe organisatie met te weinig kennis van thuiszorg. Er zouden geen protocollen zijn voor medicatie en de uitvoering van risicovolle handelingen en geen opleidingsplan voor medewerkers. De organisatie heeft ook geen klachtencommissie en klachtenregeling, terwijl dit wel verplicht is in de zorgsector. De organisatie is voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden