Twee 'terroristen' al geëxecuteerd

Wit-Rusland heeft de twee jongemannen geëxecuteerd die ruim drie maanden geleden ter dood werden veroordeeld voor hun rol bij de metroaanslag van april 2011 in Minsk.

MOSKOU - Europese politici en Wit-Russische activisten veroordeelden de executies, deels uit principe, maar ook omdat grote twijfel bestaat over de bewijsvoering in de zaak.


Vorige week liet president Loekasjenko weten dat hij de twee jongemannen geen gratie zou verlenen. Wit-Rusland is het enige land in Europa dat de doodstraf uitvoert. In de achttien jaar dat hij al aan de macht is, heeft de president nooit gratie verleend aan ter dood veroordeelden. Wie in Wit-Rusland wordt geëxecuteerd, krijgt van achteren een kogel door het hoofd geschoten.


Normaal gesproken geschiedt de voltrekking van het doodvonnis pas een of twee jaar na het vonnis, maar in dit geval al na iets meer dan drie maanden en terwijl de VN-mensenrechtencommissie nog bezig was met een eigen onderzoek. 'Ze hadden haast om alle contradicties en discrepanties in de zaak in een witte wolk te hullen', zei activiste Ljoedmila Grjaznova. 'Het suggereert dat de overheid de sporen van de misdaad uitwist.' Eerder liet het Hooggerechtshof al het bewijsmateriaal in de zaak vernietigen - uitgezonderd de schuldbekentenis van de hoofdverdachte.


Veel Wit-Russen betwijfelen de officiële lezing over de terreurdaad in de metro van Minsk waarbij vijftien doden en honderd gewonden vielen. Ook sommige nabestaanden die het proces hebben bijgewoond, geloofden na dat proces niet in de schuld van de veroordeelden. Meer dan 100 duizend mensen ondertekenden petities waarin werd gevraagd de doodstraf niet uit te voeren.


Zaterdag maakte de moeder van een van de verdachten, Ljoebov Kovaljova, bekend dat zij een briefje van het Hooggerechtshof had ontvangen met de aankondiging dat de doodstraf voltrokken was. Kort daarna legden mensen in Minsk bloemen, kaarsen en zelfs een portret van Vladislav Kovaljov vlakbij de officiële herdenkingsplek voor de slachtoffers van de aanslag bij de ingang van het Oktober-metrostation.


Het portret werd binnen vijf minuten weggehaald en acht mensen werden opgepakt. Hetzelfde gebeurde bij de ingang van de flat van Kovaljovs familie in Vitebsk, waar de politie verhinderde dat mensen er bloemen konden neerleggen.


De stafchef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei in een reactie dat 'Loekasjenko steeds verder afraakt van Europese waarden'. EU-buitenlandchef Catherine Ashton verklaarde dat de verdachten 'geen eerlijk proces' hebben gehad. De EU verscherpte vorige maand al de reissancties tegen Wit-Russische functionarissen en trok al haar ambassadeurs terug.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden