Nieuws

Twee tbs’ers vast voor doden man uit Lelystad, die zelf ook een tbs-verleden heeft

De forensische zorg ligt wederom onder vuur. Een tbs’er en een voormalige patiënt van de Almeerse tbs-kliniek worden verdacht van het doden van een man uit Lelystad, met eveneens een tbs-verleden. De manager behandelzaken weerlegt de kritiek. 

Oostvaarderskliniek in Almere.Beeld Novum RegioFoto

Een 35-jarige tbs’er uit de Oostvaarderskliniek in Almere zit vast op verdenking van een ernstig misdrijf tijdens zijn proefverlof, bevestigen bronnen rond de kliniek. De man, die nog moet worden voorgeleid, wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 72-jarige man in Lelystad.

De medeverdachte is een 42-jarige man die twee jaar gelegen is vrijgekomen uit de Almeerse tbs-kliniek. Ook het 72-jarige slachtoffer, dat zondag dood werd aangetroffen in zijn woning, heeft een tbs-verleden.

Juist deze week lekte een interne klachtenbrief uit over onrust onder het personeel in de Oostvaarderskliniek. Een maand na het debat over de moordenaar van Anne Faber, Michael P., ligt wederom de vraag bij minister Dekker (Rechtsbescherming): is de forensische zorg wel in staat de maatschappij voldoende te beschermen tegen gevaarlijke criminelen?

Beeld de Volkskrant

Dergelijke ernstige incidenten komen hard aan in de Oostvaarderkliniek, zegt manager behandelzaken Evelyn Klein Haneveld. Op de achtergrond van deze specifieke casus kan ze niet ingaan. Voor alle tbs-veroordeelden geldt dat die niet ‘zomaar’ naar buiten mogen. Per jaar gaat 70 duizend keer een tbs’er op verlof. Slechts een enkele keer gaat het mis. ‘Voordat iemand op proefverlof mag, heeft hij hier al een lang traject doorlopen. Het verlofverzoek is getoetst door justitie.’

Toegenomen werkdruk

Tbs, de zwaarste vorm van forensische zorg, is erop gericht delinquenten met een stoornis zodanig te behandelen dat zij minder snel zullen recidiveren. Elke stap die de ruim 1.300 tbs’ers verder naar buiten mogen zetten, wordt getoetst door de minister en een onafhankelijke verloftoetsingscommissie. Een patiënt die niet meewerkt aan zijn behandeling, loopt het risico levenslang in de tbs te moeten blijven.

Zoals de meeste zorginstellingen heeft ook de Oostvaarderskliniek moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. De situatie werd nijpend toen eind 2018 relatief veel medewerkers vertrokken. Vaste krachten klaagden over de toegenomen werkdruk doordat er meer uitzendkrachten kwamen, die minder bevoegd waren.

Door de krapte heeft de kliniek vanaf oktober 2018 drie maanden geen nieuwe tbs-gestelden toegelaten. Sindsdien zijn de gaten in de bezetting grotendeels gevuld met zeker twintig nieuwe personeelsleden, zegt Klein Haneveld. Zij zegt dan ook verbaasd te zijn dat deze week een anonieme klachtenbrief van begin van dit jaar is uitgelekt. Er zou een angstcultuur heersen in de kliniek, waarin medewerkers zich niet gerespecteerd zouden voelen.

Omstandigheden verbeteren

Klein Haneveld zegt dat de kliniek sinds september vorig jaar in gesprek is met het personeel om de omstandigheden te verbeteren. De medewerkers bleken onder meer behoefte te hebben aan meer inhoudelijke gesprekken over de dagelijkse dilemma’s van het werken met deze doelgroep. ‘De problemen met onder meer personeelsbezetting en organisatie zijn inmiddels aangepakt. Voor zover ik nu kan inschatten bestaat er geen enkel verband met mogelijke recidive van een van onze patiënten.’

Tbs’ers gaan na hun behandeling aanzienlijk minder vaak in de fout dan na andere forensische behandelingen. Zeker vergeleken met gedetineerden in de gevangenis, blijkt uit recentelijk onderzoek van het ministerie van Justitie. Iets minder dan een op de vijf gaat binnen twee jaar na de tbs-behandeling in de fout. In eenderde van deze recidives betreft het ‘tbs-waardige delicten’.

‘Ons doel is de risico’s zo veel mogelijk te beperken’, zegt manager behandelzaken Klein Haneveld. Maar 100 procent veiligheid is niet te garanderen. ‘Als een van onze patiënten recidiveert, veroorzaakt dat een schokgolf onder het personeel. Zij zien het als hun primaire taak om de maatschappij te beschermen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden