nieuwsinlichtingsdienst GROe

Twee Russische geheim agenten veroordeeld wegens couppoging in Montenegro

Een rechtbank in Montenegro heeft veertien mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld, omdat ze de regering probeerden om te werpen en de toenmalige premier Milo Djukanović om het leven wilden brengen. De zwaarste straffen – twaalf en vijftien jaar cel – werden opgelegd aan twee Russen die voor de militaire inlichtingendienst GROe zouden werken. 

Journalisten wachten voor de rechtbank in Podgorica, die veertien mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld wegen een couppoging.Beeld AFP

Volgens de rechter wilden zij met de couppoging in 2016 voorkomen dat Montenegro zich bij de Navo zou aansluiten. De twee Russen, Edoeard Sjisjmakov en Vladimir Popov, werden bij verstek veroordeeld. Zij zouden vanuit Servië de coördinatie hebben gehad over de mislukte staatsgreep, waarmee de GROe een pro-Russische regering aan de macht wilde brengen. De nieuwe regering zou vervolgens afzien van de plannen om lid te worden van de Navo.

De twee werden enkele maanden later in Servië opgepakt. Ze hadden nagemaakte uniformen van de Montenegrijnse oproerpolitie, ruim 100 duizend euro aan cash en geavanceerde communicatieapparatuur bij zich. De Serviërs lieten hen uiteindelijk gaan onder diplomatieke druk van Moskou, dat iedere betrokkenheid bij het complot ontkende.

Ook twee pro-Russische oppositieleiders, Andrija Mandic en Milan Knezevic, werden veroordeeld wegens hun rol in de couppoging. Zij kregen allebei vijf jaar celstraf. Het Democratisch Front, de partij van Mandic en Knezevic, waarschuwde dat de veroordeling van de twee tot politieke onrust zal leiden in het land. Volgens de oppositie is de coup een verzinsel van Djukanović waarmee hij zijn eigen positie wilde veiligstellen.

Montenegrijnse politieagenten bij de rechtbank in Podgorica.Beeld AFP

Volgens de rechter zouden de Russen de samenzweerders ruim 200 duizend euro hebben gegeven voor de aanschaf van wapens voor een legertje van pro-Russische Serviërs en Montenegrijnen die daags voor de verkiezingen op 16 juli 2016 het parlement moesten bestormen en Djukanović een kopje kleiner zouden maken. In de maanden ervoor zouden Mandic en Knezevic verscheidene reizen hebben gemaakt naar Moskou, waar zij instructies kregen van de GROe.

De GROe zat volgens de Britse autoriteiten ook achter de aanslag met het gifgas novitsjok op de Russische overloper Sergej Skripal en diens dochter Joelia, vorig jaar in de Britse stad Salisbury. De twee GROe-agenten die de aanslag zouden hebben uitgevoerd, hadden paspoorten uit dezelfde reeks en met bijna hetzelfde nummer als het vervalste paspoort dat Sjisjmakov gebruikte bij de Montenegrijnse operatie tegen Djukanović.

Djukanović, nu president van de Balkanrepubliek, domineert de Montenegrijnse politiek al sinds de jaren negentig. Hij was toen een beschermeling van de Servische president Slobodan Milosević, maar nam later afstand van hem en stuurde hij aan op een breuk met Servië. De oppositie beschuldigt hem ervan dat hij zijn macht misbruikt om een kleine kring van vertrouwelingen rijk te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden