NieuwsOnrust in Belarus

Twee prominente oppositieleden Belarus opgepakt

Na dagen van massale protesten in tegen president Loekasjenko, heeft de speciale politie twee prominente leden van de oppositie opgepakt en vastgezet. Sergej Dylevski en Olga Kovalkova werden in Minsk in een gevangenentransportvoertuig gezet.

Sacha Kester
Sergej Dylevski, die heeft opgeroepen tot een staking in de tractorfabriek waar hij werkt, nadat hij had gezien hoe mensen in het detentiecentrum waren mishandeld.  Beeld AP
Sergej Dylevski, die heeft opgeroepen tot een staking in de tractorfabriek waar hij werkt, nadat hij had gezien hoe mensen in het detentiecentrum waren mishandeld.Beeld AP

In Belarus gaan duizenden mensen al wekenlang de straat op om te protesteren tegen de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Volgens de officiële uitslag won president Loekasjenko, maar de oppositie spreekt van grootschalige fraude en eist nieuwe verkiezingen, georganiseerd door een nieuwe kiesraad.

Loekasjenko beantwoordt deze protesten met spierballenvertoon en staatsgeweld, daarbij zijn al vijf demonstranten om het leven gekomen. De confrontatie tussen de president en de bevolking belandde de afgelopen dagen in een impasse; de bevolking gaat nog steeds de straat op en Loekasjenko blijft aan de macht.

Protestleiders

De autoriteiten hebben de arrestatie van Dylevski en Kovalkova bevestigd, maar geen duidelijke reden opgegeven. De 30-jarige Dylevski werkt in een tractorfabriek in Minsk en bracht volgens The New York Times vorige week mensen die uit een detentiecentrum waren vrijgelaten naar ziekenhuizen.

De activist Olga Kovalkova zwaait tijdens een protest met bloemen.  Beeld AP
De activist Olga Kovalkova zwaait tijdens een protest met bloemen.Beeld AP

Deze mensen waren mishandeld; ze hadden gebroken botten, blauwe plekken, en één van hen had een oog verloren. Een geschokte Dylevski riep collega’s in zijn fabriek op om te gaan staken. Honderden gaven daar gehoor aan. Sindsdien is hij een van de protestleiders en zit hij in de Coördinatieraad, een comité dat de dialoog zoekt met het staatsapparaat.

In deze Coördinatieraad zit ook de eveneens opgepakte Kovalkova. Zij werkt voor oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die volgens de demonstranten de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, maar nu naar Litouwen is uitgeweken.

Lees meer over Belarus

Loekasjenko hint op nog meer staatsgeweld, met een machinegeweer in de hand
Het geweldoffensief tegen de honderdduizenden vreedzame protestanten in Belarus kreeg zondagavond een nieuw dieptepunt toen de president zich met een machinegeweer in de hand toonde. Het is vrezen voor de levens van tientallen vermisten.

Van Belarus tot Oost-Rusland klinkt weer de soundtrack van de ineenstortende Sovjet-Unie
Het was nooit de bedoeling van Viktor Tsoj om de soundtrack te schrijven van de ineenstorting van de Sovjet-Unie, en al helemaal niet van opstanden drie decennia later. En toch zingen demonstranten in Belarus en in Ruslands Verre Oosten nu uit volle borst zijn nummer Ik wil verandering.

Timoer werd in Belarus van straat geplukt en gruwelijk gemarteld
In tegenstelling tot andere gemartelde gevangenen werd Timoer na zijn vrijlating uit een Belarussisch detentiecentrum niet naar een gewoon ziekenhuis gebracht, maar naar Kinderziekenhuis nummer 3. Timoer is 16 jaar.

Keihard politiegeweld in Belarus voedt het verzet tegen Loekasjenko’s bewind
Voor het eerst in 26 jaar wankelt het Belarussische regime-Loekasjenko. Steeds zwaarder politiegeweld heeft nog meer verzet uitgelokt bij de bevolking, nu ook van inwoners betrokken bij Loekasjenko’s systeem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden