Twee Poolse Duitsers: Podolski en Klose

WARSCHAU - Polen doet nog mee aan Euro 2012. Althans, een beetje. Lukas Podolski en Miroslav Klose, vandaag in Warschau met Duitsland tegenstander van Italië in de tweede halve finale van Euro 2012, zijn geboren in Polen. Hun ouders emigreerden, als zogenaamde Aussiedler.


Natuurlijk zijn ze teleurgesteld in hun voetballers, de Polen. Twee puntjes op het EK in eigen land, het hield niet over. Het ministerie van Sport praat ouderwets mee over het falen. Vroegere vedetten verheffen hun stem en de man in de straat klaagt over de opgestapte bondscoach Smuda en zijn slappe-hap-spelers.


De liefhebbers vergapen zich aan anderen, aan Ronaldo, aan Spanje, aan Pirlo en aan de Duitsers uit het buurland dat allengs aan sympathie wint in Polen. Daarbij beschouwen de Polen twee Duitse internationals als de hunnen, hoewel de een meer dan de ander.


Het moet een indrukwekkend schouwspel zijn geweest, tijdens de training van Duitsland op 4 juni in Gdansk, toen Lukas Podolski zijn 27ste verjaardag vierde. Elfduizend overwegend Poolse toeschouwers hieven het Stolat aan, de Poolse versie van 'lang zal ze leven.' Podolski kreeg een taart aangeboden.


Podolski, een vlotte jongeman die momenteel in een videoclip is te zien met het lied Halleluja, is met 27 jaar de jongste speler die de magische grens van 100 interlands bereikte (44 goals).


De als een monnik levende Miroslav Klose, door Duitsers Miro genoemd en door Polen Mirek, staat al op 120 interlands, met 64 treffers, nog maar vier minder dan de vermaarde Gerd Müller, de topschutter aller tijden van de Duitsers.


Het zijn derhalve niet de minsten, en de Polen vinden het best vervelend dat de twee voor die Mannschaft voetballen. Klose had al gekozen voor Duitsland toen Polen nog helemaal geen interesse toonde, en de toenmalige bondcoach Janas reageerde te laat toen Podolski razendsnel doorbrak bij FC Köln.


Ze zijn immers geboren in Gliwice (Podolski) en Opole (Klose) en geëmigreerd naar Duitsland toen ze twee (Podolski) en acht (Klose) jaar waren. Hun ouders waren zogenoemde Aussiedler, die door de gewijzigde grenzen na de Tweede Wereldoorlog gebruik mochten maken van hun tweede nationaliteit.


Klose, 34, vertelde deze maand in een interview met Die Zeit dat hij zich nog herinnert hoe het gezin in 1986 voor de slagboom wachtte om Duitsland binnen te mogen, weg uit het toenmalige Oostblok.


De familie Klose vestigde zich nabij Kaiserslautern, waar de jongen op voetbal ging om de integratie met Duitse kinderen soepeler te laten verlopen. Vanwege leerachterstand moest hij twee klassen terug.


Podolski, die zich vaker in Polen laat zien, is veel populairder bij de Polen dan Klose.


Konrad Marcinski, sportverslaggever van de grootste krant van Polen, Gazeta, weet waarom: 'Podolski scoorde tijdens het EK van 2008 twee keer tegen Polen, maar hij vierde die doelpunten bewust ingetogen. Hij zingt bovendien het Duitse volkslied nooit zo hartstochtelijk mee, in tegenstelling tot Klose. En we horen Klose eigenlijk nooit Pools spreken. Podolski wel. Die doet dat uit overtuiging.'


Vader Klose zou bovendien eens hebben gezegd dat zijn zoon alles aan Duitsland te danken heeft, hetgeen hij sindsdien ontkent.


De linksbenige Podolski, tijdens het WK van 2006 gekozen tot grootste talent van het toernooi, trekt veel op met Poolse voetballers in de Bundesliga. Podolski is ook een echt Poolse naam. Hij is wat meer Pool, volgens de Polen.


Een verslaggever van NRC bezocht onlangs zijn oma, die op verzoek van de voetballer niet zo veel wilde vertellen. Toen de journalist aanbelde, was daar een schreeuwerig deuntje: Lu-kas Podolski.


Opole (Oppeln), geboortestad van Klose, is van oorsprong ook Duits. Na de Tweede Wereldoorlog mocht de Duitse meerderheid hier blijven wonen. De familie van Klose vertrok nochtans. Klose spreekt Pools met zijn vrouw, doch gaf toe dat hij nog nooit in Warschau is geweest. Tot woensdag dan, toen hij arriveerde met de Duitse ploeg voor het duel van vandaag tegen de Italianen.


Hoe het ook zij, het duo is van bijna onschatbare waarde voor de ploeg van bondscoach Löw, hoewel het de vraag is of ze vandaag spelen. Löw wisselde in het vorige duel tegen Griekenland de hele voorhoede, waardoor Podolski uit de ploeg verdween en Klose juist zijn rentree maakte. De verwachting van Duitse journalisten is dat Podolski zeker speelt en Klose waarschijnlijk.


Klose is tweede op de eeuwige topschutterslijst van het WK, met 14 treffers. Alleen Ronaldo (de Braziliaan) scoorde vaker. Gomez of Klose in de spits? Klose zei dinsdag: 'Ik accepteer de beslissing van de trainer. Ik ga zonder meer ervanuit dat hij het voor de ploeg beste besluit neemt.'


Ook de Polen zijn benieuwd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden