Twee Piper-Heidsiecks voor de oren

Nee, Bose en Logitech zijn niet te benijden. Hoe verkoop je een product waarvan de consument gratis een versie bij zijn mp3-speler aantreft?...

Peter van Ammelrooy

Het probleem is dat je aan de buitenkant van de Boses IE2 geen 99 euro afziet. Dat geldt ook voor de 149 euro die Logitechs Ultimate Ears 700 kost. Maar dat beeld kantelt als we deze oortelefoontjes beluisteren. Dan blijken deze oortelefoons zich tot de standaardoortjes te verhouden als Piper-Heidsieck tot thuis gestookte appelcider.

Het grote voordeel van de oortelefoons ín het oor is dat ze het geluid uit walkman of iPod zo dicht mogelijk bij ons trommelvlies brengen. Je staat virtueel midden in de band of orkest. Je hoort meer details.

Sluiten de oordoppen de gehoorgang volledig af (zoals in het geval van de Ultimate Ears 700), dan wordt al het omgevingsgeluid gedempt. Je schrikt je dood van je eigen kuch: alsof iemand onopgemerkt achter je is gaan staan.

Beide fabrikanten leveren losse kussentjes bij hun oortjes in verschillende maten, voor de perfecte pasvorm. De Ultimate Ears 700 biedt kunststof siliconen dopjes aan in large, medium en small en twee paar Comply Foam-doppen. Bij de IE2 zitten drie paar siliconen hoesjes en drie keer twee StayHear-tips, met een extra slurfje dat in de oorschelp klemt, voor extra ‘houvast’. De Ultimate Ears-dopjes deden we gemakkelijker in. Die zitten klemvast. De IE2 zat iets meer ‘op’ het oor – dat vinden anderen weer prettiger.

De Ultimate Ears 700 kun je meenemen in een hard plastic, krap bemeten opbergkokertje. De IE2 verdwijnt in een ruimere etui met rits. De Bose-oortelefoon heeft als extraatje een knijpertje waarmee je het snoer aan een hemd of revers kunt zekeren. Op de Logitech-oortelefoon kun je een een geluidsdemper klikken. Dat is handig als je de Ultimate Ears 700 gebruikt bij een geluidsvoorziening die sterk van volume wisselt. Je voorkomt er bijvoorbeeld mee dat de purser in het vliegtuig je doof kwettert als hij de komst van de kar met belastingvrije artikelen aankondigt.

Hoe klinken ze? Klank is een kwestie van smaak. Getest op een eerste en een nieuwste generatie iPod Touch en een iPhone 3GS valt op dat de Ultimate Ears 700 voller klinkt, met meer detail, maar ook iets schriller bij de hoge tonen, zeker met het volume op vol vermogen. De IE2 klinkt iets vlakker, met prettig genuanceerde lage tonen.

Nee, Bose en Logitech zijn niet te benijden. Klanten die voor een van hun oortelefoons kiezen wél.

Peter van Ammelrooy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden