Twee patiënten Haga zeggen operatie af

Slechts twee patiënten hebben hun operatie afgezegd na de commotie die afgelopen weekeinde over het HagaZiekenhuis ontstond. Dat heeft bestuurder Marjolein Tasche aan het ANP laten weten. Iedereen die deze week geopereerd zou worden op de afdelingen cardiochirurgie en cardiologie in het Haagse ziekenhuis, is door de artsen gebeld.

Bewerkt door Redactie
Het HagaZiekenhuis Beeld ANP
Het HagaZiekenhuisBeeld ANP

Op de afdeling cardiologie waren er drie patiënten die op de wachtlijst stonden voor een operatie, die aangaven tijdelijk van een operatie af te zien. 'In het hele ziekenhuis worden veel vragen gesteld over de ophef. Die proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden', zegt de bestuurder. Volgens haar komen er ook veel steunbetuigingen binnen. 'We krijgen heel lieve brieven van patiënten.'

Het ziekenhuis Het ziekenhuis kwam dit weekeinde onder vuur te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Tasche spreekt dat met klem tegen. 'In 2007 en 2008 was het cijfer inderdaad hoger dan gemiddeld, maar de jaren daarna niet meer.'

Wel werden er in de jaren daarna fouten gemaakt in de registratie van de cijfers en ook was er een gebrekkige samenwerking tussen de chirurgen. Daarom werd het hoofd cardiochirurgie in Den Haag uit zijn functie gezet. De afdeling cardiologie staat nu onder supervisie van collega's van het Leids Universitair Medisch Centrum.

De ziekenhuizen in de regio, op het Haagse ziekenhuis MCH na, lieten weten hun patiënten door te blijven sturen naar de cardiologische afdeling van het Haga. 'Het MCH zegt dat 't de sterftecijfers niet van ons heeft gekregen. Alle ziekenhuizen hebben die december vorig jaar ingezien, ook het MCH. Wij snappen de reactie daarom niet zo goed', aldus Tasche.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden