Twee Palestijnen gedood bij rellen na aanval op school

Bij een uit de hand gelopen protest op de Westelijke Jordaanoever tegen het Israëlische offensief in Gaza zijn vannacht ten minste twee Palestijnen om het leven gekomen. Ook vielen er zo'n tweehonderd gewonden. Dat meldt de BBC.

Een Palestijnse vrouw loopt door een straat die bezaaid is met stenen na gevechten tussen Palestijnen en de Israëlische veiligheidstroepen.Beeld epa

Ongeveer 10.000 demonstranten liepen in een solidariteitsmars voor Gaza van Ramallah richting Oost-Jeruzalem, waar het tot een treffen kwam met de Israëlische strijdkrachten.

Palestijnse leiders op de Westelijke Jordaanoever hebben vandaag, tijdens een van de laatste dagen van de Ramadan, opgeroepen tot 'een dag van woede'.

Aanval op school
De mars van vannacht was een reactie op een aanval op een school in Beit Hanoun door Israël, een dag eerder. Volgens Palestijnse bronnen vonden hier minstens vijftien 'vluchtelingen' de dood, onder wie kinderen. Een woordvoerder van Unrwa, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zei dat Israël wist dat in de school burgers hun toevlucht hadden gezocht. 'Dit was een aangewezen schuilplaats', zei hij.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei 'ontsteld' te zijn over de aanval op de school. 'Velen zijn gedood, onder wie vrouwen en kinderen, alsook stafleden van de VN.'

Vanuit Gaza vlogen donderdag opnieuw veel projectielen richting Israël. Een vijftal werd boven Tel Aviv onderschept door het anti-raketsysteem Iron Dome. Resten vielen neer in de Dizengoff-straat. Er waren geen gewonden.

In totaal zijn er volgens diverse bronnen minstens 751 Palestijnen gedood en zijn er meer dan 4.000 gewonden. Volgens Unicef zijn er tussen 8 en 24 juli 181 kinderen gedood; 128 van hen waren jonger dan 12 jaar. Aan de Israëlische zijde staat de teller op 3 gedode burgers en 32 gesneuvelde soldaten. 134 militairen raakten gewond.

Wapenstilstand
In Caïro probeert de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Israël en Hamas tot een wapenstilstand te bewegen, tot nu toe vergeefs. Dat geldt ook voor de bemoeienissen van de Palestijnse president Abbas, koning Abdullah van Jordanië, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de emir van Qatar.

Een Israëlische soldaat en een Palestijnse man passeren elkaar.Beeld epa
Een Palestijnse man op de Gazastrook staat voor een gebouw dat verwoest is door een Israëlische luchtaanval.Beeld afp

Ondertussen leveren Israëlische soldaten stevige gevechten rond de in- en uitgangen van de vele tunnels die de strijders van Hamas en andere militante bewegingen in de grensstreek hebben gegraven. Vanaf een heuvel nabij Erez valt goed waar te nemen hoe de strijd verloopt. Howitzers vuren vanuit het achterland granaten af. Sommige inslagen zijn slechts 250 meter voor de Israëlische frontlijn. Volgens militaire deskundigen is dat ongehoord dichtbij en dat geeft aan hoe zwaar de strijd is.

Het Israëlische leger heeft meer dan dertig tunnels gevonden die in de richting van Israël of onder de grens met Israël door lopen. Een deel ervan is onklaar gemaakt. Analisten verwachten dat Israël pas tot een staakt-het-vuren bereid is als al die stelsels onklaar zijn gemaakt. Dat kan weken duren.

'Aan de projectielen zijn we na zoveel jaar wel gewend', zegt een inwoner van Erez, een kibboets vlakbij de grens. 'Maar met die tunnels wordt een nieuw terreurhoofdstuk geopend.'

In de val
De bewoners van Gaza zitten als ratten in de val in de smalle landstrook. Volgens de VN zijn meer dan 100 duizend burgers op de vlucht geslagen. Maar de kans bestaat elders in een buurt verzeild te raken waar militanten actief zijn die een doelwit kunnen vormen voor aanvallen.

Volgens Israël worden er projectielen afgevuurd vanuit ziekenhuizen, scholen, moskeeën en woonhuizen. In een tweetal gevallen hebben VN-medewerkers inderdaad raketten gevonden die worden verstopt in scholen.

Israëlische soldaten betreden een ontdekte tunnel van Hamas nabij de grens tussen Gaza en Israël.Beeld ap
Palestijnse kinderen in Gaza Stad.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden