Twee nieuwe advocaten voor Willem Holleeder

Sander Janssen en Robert Malewicz zijn de nieuwe advocaten van 'topcrimineel' Willem Holleeder. Ze melden dat op de website van hun kantoor. Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe in het criminele milieu. Beide advocaten zijn betrokken bij het aan Holleeders zaak gelieerde Passageproces.

Redactie
De voorgangers van advocaten Malewicz en Janssen. Vlnr: Bram Moszkowicz met Willem Holleeder, Jan-Hein Kuijpers en Stijn Franken. Beeld ANP
De voorgangers van advocaten Malewicz en Janssen. Vlnr: Bram Moszkowicz met Willem Holleeder, Jan-Hein Kuijpers en Stijn Franken.Beeld ANP

De vorige advocaat van Holleeder, Stijn Franken, legde vorige maand de verdediging neer. Franken deed dit naar eigen zeggen op 'dringend advies' van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Franken was enige tijd advocaat van Holleeders ex, Sandra den Hartog, waardoor de zussen van Holleeder een klacht indienden wegens belangenverstrengeling.

Volgens Malewicz en Janssen is 'door de ongekende omvang van het dossier dat tegen hem wordt ingebracht gekeken naar raadsleden die al enige kennis van die dossiers dragen.' De advocaten hebben die kennis, omdat ze beide betrokken zijn bij het aan Holleeders zaak gelieerde Passageproces - het omvangrijkste proces in de Nederlandse geschiedenis, over elf liquidaties of pogingen daartoe in de onderwereld.

Janssen is sinds de aanvang van het Passageproces in 2008 advocaat van Jason R. die verdacht wordt in enkele zaken waarin ook Holleeder als verdachte is aangemerkt. Sinds 2011 is ook Malewicz advocaat van Jason R., daarnaast staat hij ook Ali N. bij, die in het onderzoek naar de moord op Willem Endstra volledig werd vrijgesproken. Ook in die zaak wordt Holleeder vervolgd.

'Geen tegenstrijdige belangen'

Volgens de nieuwe advocaten levert dat echter geen tegenstrijdige belangen op. 'Zeker in het licht van de totstandkoming van deze voor dhr. Holleeder en mr. Franken ongewenste advocatenwissel is dat uiteraard een onderdeel dat nauwgezet is verkend en indringend met de betrokken cliënten is besproken.'

De advocaten geven aan, ondanks hun kennis over de zaak, nog veel tijd nodig te hebben voor hun voorbereiding in de liquidatiezaken die tegen Holleeder lopen. In een andere zaak legde Malewicz zijn werk als advocaat van Aydin C. neer, omdat hij vond dat hij te weinig voorbereidingstijd voor het proces kreeg. C. wordt verdacht van aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. Uiteindelijk kreeg Malewicz meer tijd en zette hij de zaak voort, omdat geen andere advocaat voorhanden was.

De zussen van Holleeder en Den Hartog hebben inmiddels belastende verklaringen over hun broer afgelegd. Tijdens de vorige zitting in mei liet het Openbaar Ministerie weten dat het Holleeder er nu ook van verdenkt dat hij plannen had om zijn beide zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te laten vermoorden. Dat vermoeden komt door verklaringen van een medegevangene van Holleeder.

Donderdag is er weer een zitting bij de rechtbank in Amsterdam over het verloop van het onderzoek. Janssen en Malewicz willen geen verdere mededelingen doen.

Wie kan Holleeder aan?

Wie heeft genoeg kennis van de dossiers maar kan tegelijkertijd niet beschuldigd worden van belangenverstrengeling?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden