Twee Nederlandse VN-militairen omgekomen in Mali

Twee Nederlandse VN-militairen zijn woensdagmiddag omgekomen in Mali. Dit gebeurde bij een oefening met mortieren. Een derde Nederlandse militair is zwaargewond geraakt. Dit zegt plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.

Natalie Righton en redactie
Een Nederlandse militair in Mali. Beeld ANP
Een Nederlandse militair in Mali.Beeld ANP

De twee waren bezig met een schietoefening met een 60 mm mortier in het militaire kamp in Kidal toen het explosief per ongeluk afging.

Het gaat om korporaal Kevin Roggeveld (24) en sergeant eerste klasse Henry Hoving (29). Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond en is geopereerd. Hun families zijn ingelicht. Hoving laat een vrouw achter en een dochtertje van twee jaar. De zwaargewonde militair ligt momenteel in een veldhospitaal in Gao.

'Dit is een hevige schok. Voor iedereen', zegt plaatsvervangend commandant der strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer. 'Namens de minister en de hele krijgsmacht wil ik hun (de families, red.) heel veel sterkte en kracht toewensen.' Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, weet Defensie nog niet. 'We moeten de toedracht onderzoeken', aldus Bauer.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is 'zeer aangeslagen'. 'Het verschrikkelijke nieuws van vandaag maakt opnieuw duidelijk dat dit met aanzienlijke risico's gepaard gaat. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen. Zij hebben eraan bijgedragen dat Mali een stabieler en vreedzamer land is geworden', aldus Koenders die in zijn vorige functie leiding gaf aan de VN-missie in Mali. 'Ik wil benadrukken dat de Nederlandse regering zeer dankbaar is voor het belangrijke werk dat zij hebben geleverd voor deze VN-missie.'

Ook premier Rutte heeft zijn medeleven betuigd. 'Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt.'

'Black hole'

Direct na het incident is een 'black hole' afgekondigd, wat betekende dat Nederlandse militairen na 12.20 uur niet meer konden communiceren met de buitenwereld. Dit om te vooromen dat ouders en partners het nieuws 'via de verkeerde weg' zouden worden overvallen door het nieuws.

Vorig jaar maart zijn ook al twee Nederlande militairen omgekomen bij een ongeluk. De twee bemanningsleden van een Apache-gevechtshelikopter, kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) crashten destijds na een eenzijdig ongeluk door technisch falen van hun toestel.

Het nieuwste ongeluk zal in politiek Den Haag vermoedelijk een discussie losmaken of er een relatie is met het gebrekkige onderhoud van Defensiematerieel en een tekort aan nieuwe munitie. Daarover klaagt de krijgsmacht al geruime tijd.

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) wil dat de Nederlandse militairen in Mali niet meer oefenen met mortieren. Eerst moet volgens de bond duidelijk zijn wat zich heeft afgepeeld rond het ongeluk.
'Zijn er fouten gemaakt in de procedures of zitten daar lacunes in? Of kwam het door de mortier zelf of door de afschietbuis? We weten niet wat er is gebeurd en dat is precies het probleem', zei voorzitter Jean Debie van de VBM na een bericht hierover van de NOS.

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, viceadmiraal Rob Bauer geeft een persconferentie. Twee Nederlandse militairen zijn omgekomen in Mali. Beeld ANP
Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, viceadmiraal Rob Bauer geeft een persconferentie. Twee Nederlandse militairen zijn omgekomen in Mali.Beeld ANP

VN-vredesmissie Mali

De VN is sinds 2013 actief in het verscheurde Mali. Minusma ging van start op 1 juli 2013 omdat Toearegrebellen het land wilden veroveren. Na de opstand en een militaire staatsgreep kwam er een opmars van groepen jihadisten in het Afrikaanse land. Het is bedoeling dat blauwhelmen Mali stabiliseren en de veiligheid verbeteren. Toch worden de blauwhelmen nog geregeld slachtoffer van verschillende aanvallen van rebellengroepen.

Nederland heeft ook blauwhelmen in Mali, die zijn voornamelijk gelegerd in Gao in het noorden. Ze houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van inlichtingen. De missie loopt tot eind 2016.

De Veiligheidsraad van de VN heeft vorige week besloten 2500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali. De VN willen de strijdmacht in het Afrikaanse land meer 'proactief en krachtig laten optreden' om de stabiliteit in het land te verbeteren. Het is niet bekend of Nederlanders van deze nieuwe groep deel zullen uitmaken.

Een Nederlandse gevechtshelikopter in Mali. Beeld ANP
Een Nederlandse gevechtshelikopter in Mali.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden