Nieuws

Twee Nederlandse meldingen van trombose en verlaagde bloedplaatjes’ na AstraZeneca-vaccin, ‘niet vergelijkbaar met die in het buitenland’

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland tot nu toe twee meldingen ontvangen waarbij zowel trombose als een verlaagd aantal bloedplaatjes genoemd werden na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Michiel van der Geest en Pepijn de Lange
Een vrouw op Ameland wordt gevaccineerd. Beeld EPA
Een vrouw op Ameland wordt gevaccineerd.Beeld EPA

Maar deze twee meldingen zijn qua beeld niet vergelijkbaar met de meldingen in andere landen, vermeldt Lareb daarbij: ‘In deze twee meldingen is de aard van de trombose anders en de verlaging van de bloedplaatjes minder sterk.’ Beide patiënten waren boven de vijftig, ook anders dan de eerder gemelde gevallen uit het buitenland.

Toch meldt het Lareb de gevallen, ‘omdat we transparant willen zijn’, zegt Agnes Kant, directeur van het Lareb. ‘Daarom geven we antwoord op de vraag die ons elke dag wordt gesteld: of we al de combinatie hebben gevonden.’

Meer informatie over de gevallen kan Agnes Kant, directeur van het Lareb voorlopig niet geven. ‘Dat heeft met patiëntprivacy te maken, en met het feit dat nog aan het achterhalen zijn wat er precies aan de hand is.’

Geen aanwijzingen voor verband

Het bijwerkingencentrum ontving ook een melding van een sterke verlaging van het aantal bloedplaatjes, oftewel immuun trombocytopenie (ITP), na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. ‘Hierbij was echter geen sprake van trombose. ITP is een zeldzame bekende bijwerking van vaccins in het algemeen, maar kan ook diverse andere oorzaken hebben’, aldus Lareb.

De afgelopen week stopten veel Europese landen, waaronder Nederland, met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dit omdat er gevallen opgedoken van gevaccineerden met een combinatie van stolselvorming én een verlaagd aantal bloedplaatjes.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep alle landen die een vaccinatiepauze hadden ingelast op, vooral door te gaan het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. De WHO acht de risico’s voor de Volksgezondheid met zo’n pauze groter. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) komt vanmiddag om 16 uur met een nieuw advies over het AstraZeneca-vaccin. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt daarna met een persconferentie om toe te lichten wat het nieuwe EMA-advies voor Nederland betekent.

Lareb gaf eerder deze week al aan geen aanwijzingen voor een verband te zien tussen stollingsproblemen en vaccins tegen corona. ‘De meldingen geven tot nu toe geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is. Er wordt uiteraard ook goed gekeken of de combinatie van trombose en een sterk verlaagd aantal bloedplaatjes optreedt’, aldus de organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden