Twee Nederlandse doden na behandeling in alternatieve kankerkliniek

Twee Nederlanders zijn overleden na een behandeling in de Duitse kankerkliniek Klaus Ross Kliniek. Een Belgische vrouw overleed in Nijmegen. Twee Nederlandse vrouwen liggen nog in het ziekenhuis. Over hun toestand wordt geen uitspraak gedaan, liet de politie donderdag weten.

Natuurarts Klaus Ross in de behandelkamer van zijn kliniek. Beeld
Natuurarts Klaus Ross in de behandelkamer van zijn kliniek.Beeld

De politie verzoekt mensen die behandeld zijn in de Klaus Ross Kliniek dringend contact op te nemen met het Landelijk Meldpunt Zorg. Veel Nederlanders hebben de kliniek, vlak over de grens, bezocht.

Vorige week donderdag overleed een 55-jarige Belgische vrouw in Nijmegen na een behandeling de dag ervoor in de alternatieve kliniek. Een dag later stierf een 55-jarige man uit Apeldoorn en afgelopen zaterdag overleed een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg.

Verward

'We betreuren het dat de indruk wordt gewekt dat alternatieve medicijnen, en onze kliniek in het bijzonder, verantwoordelijk zouden zijn voor het overlijden van een van onze patiënten', laat het Klaus Ross Centrum in een reactie op zijn website weten. 'Alternatieve medicijnen zijn altijd een aanvullende manier van behandelen, en we verwijzen onze patiënten ook altijd naar reguliere behandelingen.'

Het is volgens het Duitse Openbaar Ministerie nog niet bekend waaraan de vrouw uit Wijk en Aalburg is overleden. Zij zou hebben geklaagd over hoofdpijn, regelmatig verward zijn geweest en kort voor haar dood helemaal niet meer aanspreekbaar zijn geweest.

De Duitse politie waarschuwde dinsdag voor de alternatieve kankerkliniek, net over de grens bij het Limburgse dorpje Swalmen. Oprichter Klaus Ross liet in een schriftelijke reactie weten volledig mee te werken aan het politieonderzoek. De kliniek is inmiddels dicht.

Lees ook onze reconstructie

Wat gebeurde er in de kliniek van Klaus Ross? (+)

De verzegelde deur van de kliniek met een briefje dat de praktijk tot nader order is gesloten. Beeld ANP
De verzegelde deur van de kliniek met een briefje dat de praktijk tot nader order is gesloten.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden