Twee miljoen minder boetes: flitspalen stonden uit

De politie heeft in 2014 8.3 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd, 2 miljoen overtredingen minder dan in het jaar daarvoor. Meer overtreders ontsprongen vorig jaar de dans omdat onderhoud werd gepleegd aan trajectcontroles en oude flitspalen werden vervangen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht verkeer van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Joost de Vries
Een bord kondigt trajectcontrole aan op de A2 bij Utrecht. Beeld anp
Een bord kondigt trajectcontrole aan op de A2 bij Utrecht.Beeld anp

De politie beboette vorig jaar in totaal 8.306.094 verkeersovertredingen. Het gaat om overtredingen zoals te hard rijden, het niet dragen van een riem, door rood rijden, bellen achter het stuur en het ontbreken van fietsverlichting. In 2013 werden 10.334.619 mensen beboet.

De weggebruiker is niet braver geworden. Hij werd minder gecontroleerd. In het voorjaar stonden trajectcontroles op de A20 bij Rotterdam, de A10 bij Amsterdam en de A13 bij Rotterdam uit in verband met onderhoud. Momenteel staan controlesystemen langs de A20 bij Rotterdam en de A12 bij Woerden uit. Dat laatste systeem wordt niet vervangen, meldt het ministerie. Wel worden op vijf nieuwe locaties systemen aangezet: de A4 Hoofddorp-Nieuw Vennep, de A12 Den Haag-Voorburg, de A20 bij Rotterdam, de A58 Bergen op Zoom-Roosendaal en bij de Westerscheldetunnel.

Ook werden vorig jaar veel flitspalen vervangen. Analoge camera's kregen een digitale update. 'In de loop van 2015 worden alle analoge palen gedigitaliseerd of verwijderd, waarna er ongeveer 640 (nieuwe) palen overblijven. Door het vervangingsproces kan op locaties enige tijd niet worden gehandhaafd waardoor er het afgelopen jaar minder overtredingen zijn geconstateerd.'

De oude flitspalen werkten nog met filmrolletjes die om de zoveel tijd moesten worden vervangen. De nieuwe digitale palen kunnen de automobilist 24 uur per dag in de gaten houden. De weggebruiker zal wel worden gewaarschuwd: 'In de regio waar nieuwe palen worden aangezet, kondigt de politie van te voren aan dat handhaving gaat beginnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden