Twee mannen in België vervolgd voor terroristische activiteiten

In Frankrijk en België zijn sinds zaterdag grootscheepse acties aan de gang tegen vermoedelijke terroristen die betrokken zijn bij de aanslagen in Parijs en hun handlangers. In Franse steden werden afgelopen nacht bij 168 invallen 23 mensen gearresteerd, in de Brusselse wijk Molenbeek werd bij huiszoekingen maandag niemand opgepakt. Twee eerder gearresteerde mannen worden in België wel vervolgd voor terroristische activiteiten.

De Brusselse wijk Molenbeek maandagochtend. Beeld epa
De Brusselse wijk Molenbeek maandagochtend.Beeld epa

Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs van vrijdagavond zou inmiddels in beeld zijn bij de Franse instanties. Volgens persbureaus AP en Reuters zou het gaan om de Belg Abdelhamid Abaaoud, die mogelijk vanuit Syrië opdracht heeft gegeven voor de aanslagen. De 27-jarige man wordt ook gezien als de drijvende kracht achter de mislukte aanslagen op de hogesnelheidstrein naar Parijs in augustus en in het Belgische Verviers eerder dit jaar. De Belgische krant De Standaard meldt dat hij samen met een van de zeven gedode terroristen in 2010 en 2011 strafbare feiten pleegde in Brussel.

Bij de aanslagen in Parijs vielen vrijdagnacht zeker 129 doden, waarvan er inmiddels 103 zijn geïdentificeerd. Er raakten 352 mensen gewond. Van hen verkeren 99 in kritieke toestand. Onder de dodelijke slachtoffers waren zeker vijf buitenlanders: twee Belgen, een Portugees, een Spanjaard en een Brit. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn drie Nederlanders gewond geraakt; twee mannen en een vrouw.

De Franse premier Manuel Valls zei maandagochtend dat de Franse regering ervan op de hoogte was dat aanslagen werden voorbereid. Dit gebeurt volgens Valls op dit moment nog steeds in heel Europa. 'Terroristen kunnen weer toeslaan, in de komende dagen of in de komende weken, we moeten nog lang met deze dreiging leven', zei Valls tegenover de Franse radiozender RTL. 'We moeten erop voorbereid zijn dat er meer aanslagen komen. Die worden beraamd in Frankrijk en in andere landen van Europa'. De premier zei ook dat de Franse inlichtingendiensten sinds de zomer verschillende aanslagen hebben voorkomen.

Lees ook:

Het laatste nieuws in dit liveblog.

Frankrijk verklaart IS de oorlog. De aanslagen in Parijs zijn het 9/11 van Europa. Zullen de gevolgen net zo verstrekkend zijn?

De Brusselse wijk Molenbeek. Beeld epa
De Brusselse wijk Molenbeek.Beeld epa
De Franse premier Valls (midden) praat met de politie in Parijs. Beeld epa
De Franse premier Valls (midden) praat met de politie in Parijs.Beeld epa

Invallen

De broer van twee vermoedelijke daders van de Parijse aanslagen, die zaterdag in Brussel werd aangehouden, werd maandagmiddag alweer vrijgelaten. Vijf van de zeven verdachten die zondag werden opgepakt in België zijn ook weer vrij. Twee worden wel vervolgd voor terroristische activiteiten.

Dat in de Brusselse wijk Molenbeek maandag de achtste verdachte van de aanslagen in Parijs, Abdeslam Salah, is opgepakt, zoals diverse Belgische media maandagochtend beweerden, wordt door het Belgische parket ontkend. België en Frankrijk hebben een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Salah. De Franse politie publiceerde een foto van Salah en waarschuwde dat de man gevaarlijk is.

Bij invallen in onder meer Lille, Lyon, Roubaix en Straatsburg nam de politie drugs en wapens in beslag, waaronder een raketwerper en een kalasjnikov. In Toulouse kwamen speciale eenheden van de politie volgens de krant La Dépêche du Midi in grote getale in actie tegen jihadisten en zouden ook wapens in beslag zijn genomen. Le Dauphiné Libéré berichtte over nachtelijke invallen in zeker vijftien panden in het gebied rond Grenoble. Daarbij werd een aantal verdachten in de boeien geslagen. In Jeumont, bij de Belgische grens, werden straten afgesloten rond een gebouw waar huiszoekingen werden verricht.

null Beeld afp
Beeld afp
Een herdenking van de aanslagen in Parijs in Marseille, zondagavond. Beeld afp
Een herdenking van de aanslagen in Parijs in Marseille, zondagavond.Beeld afp

Daders

Zeven van de acht vermoedelijke aanslagplegers zijn tijdens en na de aanslagen vrijdag om het leven gekomen. Vijf van hen zijn inmiddels geïdentificeerd. Een Franse aanklager zei maandag tegenover persbureau Reuters dat de vingerafdrukken van een van de zelfmoordterroristen overeenkomt met de afdrukken van een vluchteling die zich in oktober in Griekenland heeft geregistreerd.

Bij het Stade de France had hij een tijdelijk paspoort of soortgelijk document bij zich waarin hij zich voordeed als een Syrische man genaamd Ahmad al Muhammad, maar deze naam is waarschijnlijk vals. Volgens een CNN-verslaggever die zich baseert op een Franse senator is deze man op 3 oktober op het Griekse eiland Leros gearriveerd tussen talloze Syrische vluchtelingen. Via Macedonië, Servië en Kroatië zou hij uiteindelijk in Parijs terecht zijn gekomen.

Volgens Franse media is maandag een vierde en vijfde aanslagpleger geïdentificeerd. Het gaat om een man die Samy Amimour zou heten en wiens familie in Bobigny woont, een noordoostelijke voorstad van Parijs. Hij blies zichzelf op in theaterzaal Bataclan, waar de meeste mensen werden gedood. Twee andere Bataclan-terroristen werden eerder geïdentificeerd: Omar Ismael Mostefaï en Abdeslam Brahim - de broer van de voorvluchtige Abdeslam Salah. Van de drie personen die zich bij het Stade de France vrijdagavond opbliezen is er tot dusverre één geïdentificeerd. Het was een twintigjarige Fransman, Bilal Hadfi, die net als de gebroeders Abdeslam in Brussel woonde.

De voortvluchtige Salah woonde met zijn broer in België, maar zij hebben de Franse nationaliteit. Een derde broer zat vast in België, maar is inmiddels weer vrij. Volgens persbureau AP zou Salah na de aanslagen door de douane zijn aangehouden bij de Frans-Belgische grens. Kort daarna werd hij weer vrijgelaten.

Lees ook: Traumaspecialist: 'Krachttaal is vooral angsttaal'

Agressieve retoriek werkt averechts, zegt traumaspecialist De Jong. Die ontwricht de maatschappij en dat is precies wat terroristen willen. (+)

Franse agenten gisteren op Place de Republique in Parijs. Er brak paniek uit onder de aanwezige mensen, maar later bleek dat er niets aan de hand was. Beeld getty
Franse agenten gisteren op Place de Republique in Parijs. Er brak paniek uit onder de aanwezige mensen, maar later bleek dat er niets aan de hand was.Beeld getty

Bombardementen

Frankrijk heeft zondagavond teruggeslagen voor het bloedbad in Parijs. Franse gevechtsvliegtuigen vielen 150 posities van IS aan. Onder andere commandopost, munitiedepot en een trainingscentrum van de terreurgroep werden aangevallen in de Syrische stad Raqqa - de 'hoofdstad' van IS.

Op een bijeenkomst van de G20 in Turkije beloofde president Obama dat ook de VS de strijd tegen IS zullen opvoeren. Obama overlegde een half uur met de Russische president Poetin. Er werden geen mededelingen gedaan over de inhoud van het gesprek, maar Moskou ziet de aanslagen in Parijs als een bewijs dat Rusland gelijk heeft: de strijd tegen IS heeft de hoogste prioriteit. Daarom moet het Westen zijn bezwaren opzij zetten en samen met Rusland en het bewind van de Syrische president Assad tegen de terreurgroep optrekken.

Een Frans gevechtsvliegtuig stijgt op om Raqqa te bombarderen. Beeld reuters
Een Frans gevechtsvliegtuig stijgt op om Raqqa te bombarderen.Beeld reuters

Lees ook: IS kiest voor nieuwe strategie

Met zelfmoordaanslagen en schietpartijen in het hart van Europa heeft IS het roer omgegooid. Niet onaangekondigd. Toch zagen experts het niet aankomen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden