Twee maal levenslang voor automobilist die onder invloed dodelijk ongeluk veroorzaakte; Dronken automobilist in VS steeds zwaarder bestraft

Dronken automobilisten in de Verenigde Staten hebben met de veroordeling van de 40-jarige Thomas Jones tot tweemaal levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating een harde waarschuwing gekregen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Jones veroorzaakte na het drinken van vier glazen bier en het gebruik van pijnstillende middelen vorig jaar een ongeluk waarbij twee meisjes van negentien jaar omkwamen. Volgens een jury in Winston-Salem, North-Carolina, heeft hij zich schuldig gemaakt aan moord met voorbedachten rade.

De rechtszaak van Jones en de ongebruikelijk zware straf heeft in de VS veel aandacht getrokken, omdat er sprake lijkt te zijn van een nieuwe trend in de richting van keiharde sancties tegen dronken bestuurders.

De openbare aanklager in deze zaak, Vincent Rabil, had de doodstraf geëist, omdat hij van mening was dat Jones zich schuldig had gemaakt aan first degree murder. Dankzij een beroep op clementie, dat werd ondersteund door de ouders van de twee studentes aan de Wake Forest Universiteit, is Jones niet tot de doodstraf veroordeeld.

Volgens de openbare aanklager wist Jones dat het drinken van een paar glazen bier niet was te combineren met het innemen van pijnstillers. Door de combinatie van alcohol (hij een promillage van 0,051 in zijn bloed) en verschillende doses Xana, Fioricet en Percocet was hij niet meer in staat te rijden. Dat deed hij toch en vervolgens reed hij - te hard - op een kruispunt in op een auto met zes studentes. Twee meisjes kwamen om het leven, de vier anderen raakten zwaar gewond.

Ongeveer gelijksoortige rechtszaken, waarin of de doodstraf of levenslange celstraffen zijn geëist, spelen op het ogenblik in twee andere plaatsen in North-Carolina en in Kentucky. Eind vorig jaar zijn in de staten Californië en Washington voor het eerst dronken automobilisten die een dodelijk ongeluk veroorzaakten, veroordeeld wegens moord. In beide gevallen werden de verdachten tot levenslang veroordeeld.

Het eisen van de doodstraf of levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk onder invloed van alcohol is een nieuw gegeven in het Amerikaanse strafrecht. Vooral het eisen van de doodstraf heeft tot een debat geleid.

Volgens voorstanders van de doodstraf, zoals hoogleraar strafrecht van de Universiteit van Michigan William Miller, is het in juridisch en publicitair opzicht niet verstandig in dergelijke zaken de doodstraf te eisen. 'Moord met voorbedachten rade en bijzondere omstandigheden is sowieso al moeilijk te bewijzen, laat staan in het geval van een dronken automobilist. Ik denk dat dit soort veroordelingen in hoger beroep verworpen zullen worden. En ik denk ook dat hierdoor het draagvlak voor de doodstraf ondermijnd wordt', aldus Miller in USA Today.

Organisaties als Mothers Against Drunk Drivers (MADD) en North Carolinians Against Intoxicated Driving zijn het daarmee beslist niet eens. 'Wat is het verschil tussen iemand die gedood wordt met een pistool of met een auto', aldus Katherine Prescott van MADD.

'Deze aanklachten en de zware eisen weerspiegelen het gevoel in de gemeenschap dat het rijden onder invloed een zeer zwaar, onvergeeflijk misdrijf is', meent Prescott. Organisaties die zich inspannen voor de afschaffing van de in 1976 opnieuw ingevoerde doodstraf hebben zich nog niet uitgelaten over de nieuwe trend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden