Twee klokjes

A tletiek in Helsinki zondag als opening in de half negen-editie van Studio Sport en Jack van Gelder op de bok bij wijze van antwoord op de Talparoof van de eredivisie-wedstrijden....

Wim de Jong

Acht tiptoetsen verderop moest intussen een kortaffe Ruud Gullit zijn eerste analyse van een wedstrijd van Feyenoord tot een goed einde brengen, en kon je constateren dat presentator Wilfred Genee van De wedstrijden om elke pols een horloge draagt. Toch net iets heftiger en blitser vanzelfsprekend, dat voetbalwereldje. En als je de concurrentie behalve met de voetbalrechten, ook nog met twee klokjes de ogen kunt uitsteken, dan doe je dat. Zo snel en gelikt als het er allemaal al meteen uitziet, die sport op Talpa: het blijft natuurlijk wel gewoon RBC tegen FC Groningen, en je zou wensen dat De Mol naast een tweede eigen zender ook nog een voetbalstal à la Chelsea aan zijn imperium toevoegde.

Om half negen snel teruggeschakeld naar Zo m e r g a s t e n , ditmaal met scenarioschrijfster Maria Goos, en na vijf weken tv-vrij ook weer meteen blij met de publieke omroep, en in het bijzonder met zo'n monument van een VPRO-programma. Prachtige fragmenten gisteren uit onder andere een Amerikaanse documentaire over Brian Wilson, uit een film over paus Wojtyla, uit een aflevering van De Stoel (NC RV) met mimespeler Jozef van den Berg, en uit interviews van Theo van Gogh met Martin Gaus en Ischa Meijer met Annie Schmidt.

Goos zelf wilde mijn animo om weer voor het scherm aan te schuiven ook wel tot een aanvaardbaar niveau helpen opkrikken: ze is lyrisch over het medium, dat volgens haar mensen dichter bij elkaar zou moeten kunnen brengen en kan bijdragen aan een betere wereld, maar daar helaas niet in slaagt. Gek wel: Connie Palmen vroeg helemaal niet door naar het waarom van zowel stelling 1 als stelling 2, maar ja: zoals ze zelf later op de avond al zei: 'Interviewen is een vak.' Verder niets te mekkeren, we gaan zelf wel weer naar de antwoorden op zoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden