Twee jaar na Cruijffs dood is naamswijziging een feit: Ajax vanaf volgend seizoen in Johan Cruijff Arena

Ajax speelt vanaf volgend seizoen officieel in de Johan Cruijff Arena. Twee jaar na zijn dood en een half jaar later dan de bedoeling was, zijn Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam het eens geworden over de naamsverandering. Het nieuwe logo van het stadion wordt onthuld op 25 april, de geboortedag van Cruijff. 

3 april 2016. Ajax eert Johan Cruijff in de Arena voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle. Beeld EPA

Vorig jaar, eveneens op zijn geboortedag, maakten de drie partijen met een intentieovereenkomst bekend zich te willen inspannen voor het eerbetoon aan de voetballer. De bedoeling was om die afspraken binnen een halfjaar in een definitief contract voor te leggen aan de Amsterdamse gemeenteraad en de directies en raden van commissarissen van Stadion Amsterdam en Ajax. Met de familie spraken ze bijvoorbeeld af dat een tabaksfabrikant nooit naast Cruijffs naam op het stadion mocht komen te staan. Cruijff leed aan longkanker, al had hij het roken jaren geleden vaarwel gezegd. Hij overleed in maart 2016 op 68-jarige leeftijd.

Hoe eenvoudig de naamswijziging voor buitenstaanders ook leek, achter de schermen werden stroperige onderhandelingen gevoerd. Met name de ingewikkelde eigendomsstructuur van de Arena leidde tot grote vertraging in het proces. Een belangrijk onderdeel van de naamswijziging was dat Ajax een deel van het gemeentelijke pakket certificaten van het stadion (23 procent) zou overnemen. De gemeente wil zijn belang in het stadion afbouwen, net als andere deelnemingen in de stad.

Ajax wilde de certificaten alleen overnemen in ruil voor meer zeggenschap over de Arena. Simpel gezegd: als Ajax geld op tafel zou leggen, wilde het een popconcert kunnen verbieden daags voor een belangrijke Europese wedstrijd. De zeggenschap over het stadion ligt nu nog voor een groot deel bij de Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam (STAK), enig aandeelhouder van de Amsterdam Arena NV. Ajax is ‘slechts’ huurder van het stadion.

De Amsterdam Arena tijdens Ajax-Sparta. Beeld ANP

Het is de partijen tot op heden niet gelukt die knoop te ontwaren. Daarom is nu besloten om de naamswijziging alvast door te voeren en verder te onderhandelen over de certificaten. 'Het begon een beetje gênant te worden dat we al twee jaar over de Johan Cruijff Arena spraken', licht Arena-directeur Henk Markerink toe. 'Het voelt goed dat we dit hebben gedaan.' 

Met de Johan Cruijff Arena in aantocht, is het de vraag of Ajax het gemeentelijke deel van de certificaten nog wel wil overnemen. Voor de voetbalclub is het hoogste doel bereikt: de thuisbasis draagt voortaan de naam van de grootste voetballer die Ajax voortbracht, hoewel de term Johan Cruijff Arena in de volksmond allang in gebruik is genomen.

Ajax wil niet zeggen of de overname van de certificaten nu op losse schroeven is komen te staan. ‘Vandaag is een feestelijke dag. Het moet nu gaan over het eerbetoon aan Johan Cruijff’, aldus de woordvoerder.  Ook de familie Cruijff reageerde verheugd middels een persbericht van de Arena: ‘We zijn blij met dit nieuws  dat het nu daadwerkelijk zover is dat het stadion vanaf het nieuwe voetbalseizoen officieel de Johan Cruijff Arena mag heten.’

Mogelijk blijft het niet bij dat eerbetoon. Zo wil Amsterdam het plein naast het Olympisch Stadion naar Cruijff vernoemen. Bewoners zijn hier tegen in opstand gekomen. Ze voelen zich overvallen door het besluit en zeggen nooit inspraak te hebben gehad. De bewoners pleiten ervoor om het plein voor de Arena naar Cruijff te vernoemen. Barcelona, Cruijffs tweede club, eert de voetballer met een standbeeld. Ook zal het tweede stadion van de club zijn naam dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.