Twee Israëlische agenten omgekomen bij schietpartij Jeruzalem; ook schutters gedood

In Jeruzalem zijn vrijdagochtend twee Israëlische agenten overleden aan hun verwondingen na een schietpartij in de Oude Stad. De drie schutters, Arabieren die in Israël wonen, zijn door veiligheidstroepen doodgeschoten. Een andere Israëli is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Theo Koelé
null Beeld epa
Beeld epa

De Oude Stad is herhaaldelijk het tafereel van aanslagen op agenten, militairen en burgers. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van messen. Zelden zijn er vuurwapens in het spel. Verreweg de meeste aanslagen worden gepleegd door Palestijnen. De vrijdag gedode aanslagplegers waren afkomstig uit de Arabische stad Umm al-Fahm en Israëlische staatsburgers.

De schietpartij vond plaats bij de Leeuwenpoort, een van de toegangspoorten tot de Tempelberg, door Arabieren Haram al-Sharif genoemd. Hier bevinden zich heiligdommen voor zowel Joden (de Klaagmuur) als moslims (de Rotskoepel, de Al Aqsamoskeer).

Volgens een politiewoordvoerster openden drie mannen het vuur op een groep agenten. Daarna vluchtten de Palestijnen in de richting van de moskee. Ze werden gedood door agenten die de achtervolging hadden ingezet.

Het gebied werd vervolgens ontruimd en afgegrendeld, en het vrijdaggebed werd afgelast. De wekelijkse gebedsdienst wordt doorgaans bijgewoond door duizenden moslims, merendeels uit Jeruzalem. Het is hoogst ongebruikelijk dat iedereen de toegang wordt ontzegd. Wel hanteren de Israëlische autoriteiten af en toe een leeftijdsgrens, die jonge(re) mannen treft.

Golf van geweld

Sinds het najaar van 2015, toen in Jeruzalem een golf van geweld begon die zich verspreidde over Israël en de bezette gebieden, zijn meer dan 250 Palestijnen om het leven gekomen. Volgens de Israëlische autoriteiten waren de meesten aanslagplegers die hetzij steekwapens gebruikten, hetzij met auto's op burgers en veiligheidstroepen inreden. De overigen kwamen om bij protesten. De zogeheten 'Jeruzalem-intifada' (opstand) heeft aan 38 Israëli's en drie buitenlanders het leven gekost.

Eerder deze week kwamen twee jonge Palestijnenen om het leven in Jenin, een stad op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar het Israëlische leger huiszoekingen deed. Volgens de Israëli's werden ze daarbij onder vuur genomen. Ooggetuigen en Palestijnse mensenrechtenorganisaties spreken dat tegen. Het leger zou geschoten hebben op stenengooiers.

Internetcontrole

Israël beticht Palestijnse leiders ervan gewapend verzet tegen Israëli's aan te moedigen. De Palestijnen zeggen dat aanslagplegers gedreven worden door frustratie over de Israëlische bezetting. De Israëlische nieuwssite YNet publiceerde vrijdag beelden van twee jongeren, poserend voor de Al Aqsamoskee, die betrokken zouden zijn bij de schietpartij eerder op de dag. Een van hen had op Facebook de boodschap geplaatst: 'God zij dank en genoeg.'

De Israëlische inlichtingen- en veiligheidsdiensten houden het internet scherp in de gaten, met de bedoeling aanslagen te voorkomen. De binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth meldde onlangs dat sinds eind 2015 circa tweeduizend aanslagen konden worden verijdeld dankzij cyber-speurwerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden