Twee grootste straatbendes van Honduras sluiten wapenstilstand

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De twee grootste en gevaarlijkste straatbendes in Honduras hebben voorlopig de strijdbijl begraven. Voormannen van Calle 18 en Mara Salvatrucha maakten dinsdag vanuit de gevangenis bekend dat ze een wapenstilstand hebben gesloten.

Het Midden-Amerikaanse land zucht al jaren onder de terreur van extreem gewelddadige bendes. Het geweld heeft van Honduras, waar jaarlijks 85 tot 91 moorden per 100 duizend inwoners worden gepleegd, 's werelds gewelddadigste land gemaakt.

De bendes zeiden dat ze in ruil voor het bestand gerehabiliteerd willen worden en banen willen. 'Deze wapenstilstand is met God, met de samenleving en met de autoriteiten', zei een woordvoerder van Mara Salvatrucha.

Hij sprak vanuit zijn cel in de gevangenis van San Pedro Sula, een van de gewelddadigste steden van het land. 'We vragen de samenleving en de autoriteiten ons te vergeven voor de schade die we hebben aangericht.' Minuten later zei ook een woordvoerder van Calle 18 dat zij het bestand zullen naleven. 'Als de regering naar ons luistert.'

Katholieke leiders hebben zich de afgelopen acht maanden ingezet voor het bestand. Een belangrijke kracht was de bisschop van San Pedro Sula, Romulo Emiliani. Jeugdbendes in buurland El Salvador gaven vorig jaar al het goede voorbeeld, met een halvering van het aantal moorden tot gevolg.

De regering heeft nog niet gereageerd op het bestand. Wel verklaarde de Hondurese president Porfirio Lobo maandag dat hij de pogingen van de bisschop volop steunde. Emiliani zelf benadrukte vorige week dat de overheid de bendeleden moet gaan helpen. Hij zei dat de gevangenissen rehabilitatiecentra moesten worden.

Beide bendes werden opgericht door Midden-Amerikaanse immigranten in Amerikaanse gevangenissen. Ze overspoelden Honduras met geweld toen ze door de Amerikaanse autoriteiten werden gedeporteerd. Beide bendes zijn actief in de drugshandel. Ook zijn ze betrokken bij afpersingen en moorden. Leiders van Calle 18 zeggen dat de politie doodseskaders inzet om met hun leden af te rekenen.

In Honduras wordt betwijfeld of het bestand het geweld flink zal verminderen. Per dag sterven gemiddeld zo'n twintig personen een gewelddadige dood. Maar uit VN-cijfers blijkt dat slechts 30 procent van de moorden wordt veroorzaakt door geweld tusssen de bendes onderling .

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden