Twee Franse passies kwamen samen: eten en literatuur

Wat houdt de literaire wereld in het buitenland bezig? Onze correspondenten houden het bij. Deze week Peter Giesen over de delicatessen van Houellebecq.

Peter Giesen
Michel Houellebecq. Beeld epa
Michel Houellebecq.Beeld epa

Twee Franse passies kwamen samen: eten en literatuur. La Bellevilloise in Parijs organiseerde een banquet houellebecquien, met gerechten die in de boeken van de beroemdste levende schrijver worden opgevoerd.

'Krijgen we zeker opgewarmde diepvriesmaaltijden', zei een vriend. Zelf associeerde ik Houellebecq ook niet meteen met lekker eten, en zeker niet met een gezellige maaltijd onder vrienden. Op een fototentoonstelling memoreerde hij ooit hoe hij wijn met Franse kaas had geconsumeerd, in z'n eentje op een anonieme hotelkamer, diep in de provincie. Waarschijnlijk stond de televisie op het pornokanaal van CanalPlus.

Maar volgens literatuurwetenschapper Jean-Marc Quaranta, die tijdens de maaltijd een lezing zou verzorgen, bestaat het oeuvre van Houellebecq uit een aaneenschakeling van delicatessen, die bovendien een nieuw licht op zijn literatuur werpen.

Het menu zag er inderdaad veelbelovend uit. Kleine krokante Vienamese loempiaatjes met basilicum en citronella (uit Platform), beignets van courgettes (Elementaire deeltjes), een half gebraden kippetje met frites en bearnaisesaus (De wereld als markt en strijd). Leuk, dachten we, een gezellige maaltijd, afgewisseld met een praatje over onze geliefde schrijver. Dat was buiten de Franse ernst gerekend. De lezing duurde ruim anderhalf uur, even lang als de maaltijd zelf. Na een minuut of tien begonnen we onderling te keuvelen, maar we werden terstond gecorrigeerd door onze Franse buren, met boze blikken en gesis vol ingehouden woede.

We luisterden naar Noam Morgensztern, acteur van de Comédie-Française, die enkele gastronomische passages voorlas. Bij het kippetje hoorde een fragment uit De wereld als markt en strijd: '26 mei was ook de dag waarop ik was verwekt, laat in de middag. De geslachtsdaad had plaatsgevonden in de woonkamer, op een pseudo-Pakistaans tapijt. Op het moment dat mijn vader mijn moeder van achteren penetreerde had ze het onzalige idee gehad haar hand uit te steken om zijn testikels te strelen, met de zaadlozing als resultaat. Ze had genot gevoeld, maar geen orgasme. Even later hadden ze koude kip gegeten.'

Smakelijke voortzetting!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden