Twee Europarlementariërs geschorst vanwege nazigroet

Twee Europarlementariërs zijn geschorst omdat ze een Hitlergroet brachten tijdens debatten in het Europees parlement. De Italiaan Gianluca Buonanno en de Pool Janusz Korwin-Mikke mogen tien dagen niet debatteren in het parlement en krijgen daarnaast een boete van ruim drieduizend euro.

Silke Spierings
Buonanno L) schudt de hand van Juncker. Beeld reuters
Buonanno L) schudt de hand van Juncker.Beeld reuters

Tijdens de schorsing mogen de twee parlementariërs nog wel stemmen.

Buonanno, die lid is van de Italiaanse rechtse partij Lega Nord en de Europese fractie Europa van Naties en Vrijheid, droeg tijdens een debat van twee weken geleden een opvallende outfit; op zijn shirt prijkte de Duitse bondskanselier Merkel met een Hitlersnor, begeleid door de tekst 'Merkel heeft gefaald!' Later in het debat bracht Buonanno de Hitlergroet.

In september wilde de Italiaan ook al de draak steken met de Duitse bondskanselier. Toen zette hij een masker op met het gezicht van Merkel alvorens Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, de hand te schudden. Hiermee wilde hij uitstralen 'dat Juncker doet wat Merkel zegt', zo verklaarde hij later. De Nederlandse PVV is lid van dezelfde Europese fractie als de Lega Nord.

Korwin-Mikke van de Coalitie voor de Vernieuwing van de Republiek Vrijheid en Hoop (KORWiN), die bij de Poolse verkiezingen afgelopen weekend de kiesdrempel niet haalde, bracht in juli een nazigroet in het Europees parlement. Daarbij zei hij 'Ein Reich, ein Volk, ein Ticket' (Een Rijk, een volk, een ticket), als protest tegen een Europabreed vervoersbewijs. Ook noemde hij vluchtelingen toen 'menselijk afval'.

In september 2014 uitte Buonanno zijn protest tegen de sancties tegen Rusland op deze manier. Beeld epa
In september 2014 uitte Buonanno zijn protest tegen de sancties tegen Rusland op deze manier.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden