Twee donoren erbij door voorlichting

Jarenlang hebben mijn man en ik met een donorcodicil op zak gelopen. Tot het moment dat ik informatie wilde hebben over de voorwaarden....

Maar ik moet er maar vertrouwen in hebben dat mijn rouwverwerking ook een prioriteit is voor de artsen en de ziekenhuizen. Ik zou een tijdslimiet willen hebben om te weten waar ik aan toe ben. Ik kan nog niet inschatten wat het overlijden emotioneel voor mij zal betekenen, maar wel dat ik op mijn manier moet kunnen rouwen. Ook heb ik begrepen dat mensen kunstmatig in leven worden gehouden om gunstige voorwaarden te scheppen voor de ontvanger. Hoelang kan dat duren. Uren? Dagen? In hoeverre heb je daar zeggenschap over? Allemaal vragen waar ik nooit antwoord op heb gekregen.

Als mij nu informatie wordt verstrekt, zoals een maximale tijdsduur, waarin het hele gebeuren moet plaatsvinden, zijn er weer twee donoren in Nederland bij.

Helden
De afgelopen weken is er veel gesproken en geschreven over het donorschap. Ik ben als nierpatiënt tot de conclusie gekomen dat het zeven miljoen mensen niets uitmaakt of ik kom te overlijden door nierfalen.

Helden
U heeft mazzel als u iets overkomt en ik ben in uw buurt. Ik zal u minstens proberen te redden! Daarbij moet u wel bedenken dat de kans dat ik in uw buurt ben, bijzonder klein is. Wie gaat u dan redden? En: wie redt u zodra uw nieren het begeven?

Helden
Ik heb het geluk dat mijn zus zo dapper is haar nier aan mij af te staan. Zij heeft voor de onmogelijke keus gestaan om haar nier aan mijn broer (ook falende nieren) of aan mij te geven. Er zijn gelukkig nog meer dapperen gevonden. Mijn broer is inmiddels ook uit de brand geholpen.

Helden
Dit zijn mijn helden. Word ook een held. Doneer!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden