Twee doden en veel schade door zware onweersbuien

Het onweer dat vrijdagavond over Nederland trok, heeft aan twee mensen het leven gekost. In het Brabantse Goirle werd een 56-jarige vrouw uit die plaats getroffen door de bliksem. Een 42-jarige man kwam in zijn woonplaats Uitgeest om het leven.

ANP

De man kwam om nadat hij vermoedelijk door de hevige regenval van het dak van zijn schuur was gevallen. Hij was op het dak van zijn schuur geklommen omdat het water daar niet goed wegliep. Het slachtoffer werd kort daarna achter de schuur gevonden.

Meerdere mensen raakten vrijdagavond gewond door verkeersongevallen die werden veroorzaakt door het slechte zicht.

Meldkamer overbelast
De onweersbuien, die rond half negen grotendeels waren afgezwakt, trokken via Limburg rond 17.00 uur het land binnen en zorgden vooral ten zuidwesten van de lijn Texel-Arnhem voor veel schade. Met name het midden en westen van Brabant werden getroffen. In dit gebied werd de politie overspoeld door meldingen uit de regio van Breda, Tilburg en Roosendaal. ‘De meldkamer is overbelast’, meldde een woordvoerster.

In Zundert vloog een stal met daarin tientallen stuks vee in brand door blikseminslag. De dieren konden worden gered. Kaatsheuvel stond grotendeels blank en in Oosterhout bezweken diverse daken van gebouwen door blikseminslagen en wateroverlast door hevige regenbuien. In de omgeving van Tilburg is een zogenoemde bolbliksem in verschillende woningen ingeslagen.

Ook in andere delen van het land hadden mensen last van het weer. In Maastricht, Den Haag en in de regio Gouda-Leiden liepen veel kelders onder en stonden straten blank. In Dordrecht werd de avondvierdaagse afgelast.

Treinverkeer
Het treinverkeer had eveneens te lijden van het weer. Het treinverkeer tussen Nijmegen en Oss ondervond hinder door een kapotte goederentrein, waar de bliksem was ingeslagen. Tussen Breda en Gilze en Rijen waren overwegen gestoord. In Limburg en Noord-Brabant waren er blikseminslagen in bovenleidingen.

Het KNMI gaf vrijdag aan het eind van de middag een weeralarm om te waarschuwen voor de hevige onweersbuien. Om 22.00 werd het alarm afgemeld, omdat de activiteit van de buien was afgenomen. Volgens het weerinstituut hadden de onweersbuien zeldzaam veel ontladingen: meer dan vijfhonderd binnen een periode van 5 minuten in een gebied van 50 bij 50 kilometer. ‘Dat is heel fors’, meldde een woordvoerder. ‘Dit gebeurt hooguit één keer per jaar.’

Bewoners aan de Borgharenweg in Maastricht bouwen een nooddam ter bescherming tegen het overtollige regenwater. (ANP) Beeld
Bewoners aan de Borgharenweg in Maastricht bouwen een nooddam ter bescherming tegen het overtollige regenwater. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden