Twee doden door ziekenhuisbacterie

ROERMOND (ANP) - Twee patiënten van de afdeling intensieve zorg van het Laurentius Ziekenhuis Roermond zijn overleden, nadat zij een besmetting hadden opgelopen met een bacterie. Het gaat om de bacterie serratia marcescens.

Het ziekenhuis sluit niet uit dat de besmetting heeft bijgedragen aan het overlijden van deze patiënten. Het ziekenhuis heeft dat maandag bekendgemaakt.

De serratia marcescens was aangetroffen bij een routinecontrole op de aanwezigheid van bacteriën op de afdeling. Vijf patiënten bleken afgelopen weekeinde met de bacterie besmet te zijn. Daarom kondigde het ziekenhuis een patiëntenstop af. De bacterie kan bij kwetsbare patiënten infecties veroorzaken. De patiënten die op de afdeling intensieve zorg zijn opgenomen, hebben in de regel een verslechterde lichamelijke conditie. De bacterie kan bij deze patiënten leiden tot ziekteverschijnselen. Gezonde mensen hebben voldoende afweer en worden niet ziek van de bacterie.

Zondag is gebleken dat vijf patiënten besmet zijn. Van deze vijf is bij drie patiënten de bacterie in het bloed aangetroffen. Twee van hen zijn vorige week overleden. Eén patiënt waarbij de bacterie in het bloed is aangetroffen maakt het goed, aldus het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft alle betrokken patiënten, hun familie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd over de toedracht van de besmetting en de genomen maatregelen. Pas nadat verdere onderzoeken naar de besmetting aantonen dat uitbreiding niet meer aan de orde is, kan de afdeling nieuwe patiënten opnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden