Twee derde van kinderen op internet gepest

Nederlandse kinderen worden veel vaker op internet gepest dan tot dusverre is aangenomen. Eén op de drie kinderen tussen 12 en 16 jaar is op internet weleens onheus bejegend of benaderd door een onbekende, terwijl twee op de drie al eens een vervelende ervaring hebben meegemaakt, zoals pestgedrag.

Beeld Thinkstock

Dat blijkt uit een onderzoek van Digibewust, een organisatie die veilig gebruik van internet stimuleert. De resultaten van het onderzoek onder 410 jongeren en 232 ouders worden vandaag bekendgemaakt op een talkshow in de Haagse sociëteit De Witte. Deze heeft plaats ter gelegenheid van de internationale Safer Internet Day die dit jaar in het teken staat van verantwoordelijkheid.

Grooming
Van de ondervraagde jongeren zegt 46 procent benaderd te zijn door onbekenden. Het ging bijvoorbeeld om verkooppraatjes, pesten of het zogenoemde grooming. Hierbij doen volwassenen zich voor als jongeren en zoeken contact in chatrooms of via social media. Rondom Valentijnsdag (14 februari) zal de politie hier extra aandacht voor vragen en zullen de resultaten van een onderzoek naar grooming worden gepubliceerd.
Andere veel genoemde nare ervaringen op internet zijn het hacken van een account (21 procent), pesten via social media (19 procent) en online opgelicht worden (14 procent).

Pikante foto
Meisjes worden volgens de onderzoekers vaak bedreigd door vriendjes die dreigen 'spannende' foto's online te zetten. Een meisje van 15 deed zaterdag nog een zelfmoordpoging nadat een pikante foto van haar door anderen op internet was geplaatst.

Beter voorlichten
Ouders krijgen van deskundigen het advies kinderen al op jonge leeftijd beter voor te lichten over de risico's die gepaard gaan met internetgebruik. Digibewust, de bron van het onderzoek, is een initiatief van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en verschillende maatschappelijke organisaties die veilig gebruik van internet en andere digitale toepassingen wil bevorderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.