Twee derde basisscholen stelt schooladvies bij na eindtoets

Twee derde van de Nederlandse basisscholen verhogen de middelbare schooladviezen van hun achtstegroepers na de eindtoets. Voor middelbare scholen levert dit vaak problemen op, want de klassen zijn dan al ingedeeld. Dit blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Leerlingen van de Prinses Marijkeschool in Den Haag buigen zich over de opgaven van de Cito-toets.Beeld anp

Basisscholen zijn verplicht om na de eindtoets in groep 8 hun plaatsingsadviezen voor de middelbare school te heroverwegen. Uit de peiling van de AVS, waar 525 schoolleiders op hebben gereageerd, blijkt dat 65 procent vervolgens met hogere adviezen komen. Bij 69 procent van de gevallen gaat het om twee of meer kinderen. Vaak gebeurt dit op initiatief van de schoolleiding. Een derde van de wijzigingen is op verzoek van de ouders.

Om te voorkomen dat leerlingen ongelijk behandeld worden, werkt Minister Jet Bussemaker van Onderwijs aan een nieuwe wet. Deze moet ervoor zorgen dat het hoogste oordeel geldt, ook als de score van de eindtoets niet overeenkomt met het advies van de leerkracht.

Hoger schooladvies

Vorig jaar veranderde de wijze waarop het basisschooladvies tot stand komt. Voorheen was de score op de eindtoets cruciaal. Nu moeten leerkrachten het advies al voor de afname van de eindtoets geven.

Herplaatsing

Volgens de meeste ondervraagden worden de bijgestelde adviezen probleemloos overgenomen door middelbare scholen. De AVS zegt dat dit in de praktijk veel problemen oplevert. In het voorgezet onderwijs zouden de klassenindelingen vroeg gemaakt worden, al voordat de resultaten van de eindtoets bekend zijn, en daardoor kan er maar beperkt geschoven worden met leerlingen.

De AVS zegt dat middelbare scholen in het algemeen organisatorisch beperkt tot geen rekening houden met de fase van bijstellingen. Vooral de leerling ondervindt hier last van. 'Dat kan dan niet alleen leiden tot herplaatsing op een ander niveau maar ook op een andere school of scholengemeenschap.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden