Twee betogers gedood bij herdenking Allende

Tijdens de herdenking van de staatsgreep tegen president Salvador Allende zijn vrijdag en zaterdag in de Chileense hoofdstad Santiago twee demonstranten om het leven gekomen....

REUTERS; AP; AFP

Reuters, AP, AFP

SANTIAGO

Grote groepen jongeren gingen de straat op om te herdenken dat het afgelopen vrijdag precies 25 jaar geleden was dat generaal Pinochet zijn staatsgreep pleegde.

De onlusten braken volgens de politie uit toen leden van de communistische partij hekken van het door de politie omsingelde presidentiële paleis neerhaalden. Ook werden er winkels en een bank geplunderd, verkeersborden omver getrokken en stenen naar passerende auto's gegooid.

De politie zette traangas en waterkanonnen in, toen de betogers met stenen en molotov-cocktails begonnen te gooien. Onder de gewonden zijn volgens de politie 36 agenten.

De onlusten begonnen vrijdagavond vlakbij het presidentiële paleis en verplaatsten zich later naar het kerkhof waar Salvador Allende begraven ligt.

Tijdens de dictatuur van Pinochet kwamen tussen 1973 en 1990 zeker drieduizend mensen om door het gewelddadige optreden van het leger. Pinochet geniet als senator-voor-het-leven parlementaire onschendbaarheid.

Bijna alle ramen van de Braziliaanse ambassade, drie blokken verwijderd van het presidentiële paleis, werden door de demonstranten ingegooid. Volgens een politieman gebeurde dat waarschijnlijk in verband met de weigering van Brazilië om vijf linkse Chileense activisten vrij te laten, die gevangen zitten wegens de ontvoering van een rijke Braziliaanse industrieel.

Het leger hield dit jaar, naar eigen zeggen als gebaar van verzoening, voor het eerst geen parades ter herdenking van de coup. Wel vond er in de militaire academie een besloten herdenkingsbijeenkomst plaats die werd bijgewoond door Pinochet.

Met ingang van volgend jaar is 11 september geen nationale feestdag meer. Het parlement riep onlangs in plaats van 11 september de eerste maandag van september uit tot dag van nationale eenheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden