Twee Amerikanen en Zuid-Afrikaan doodgeschoten in Jordanië

Alweer zijn Amerikaanse trainers het slachtoffer geworden van een rekruut die het vuur op hen opende. Voor het eerst sinds lange tijd gebeurde dat in Jordanië. Twee Amerikaanse en een Zuid-Afrikaanse trainer werden daar gisteren gedood.

Remco Andersen
Amerikaanse militairen in Jordanië. Beeld reuters
Amerikaanse militairen in Jordanië.Beeld reuters

Een Jordaanse politieofficier opende het vuur in het Jordaanse Internationale Trainingscentrum voor Politie (JITPC) bij Amman, waar veiligheidstroepen uit het Midden-Oosten met steun van de VS worden opgeleid.

Bij de schietpartij stierven ook twee Jordaniërs en raakten vijf anderen gewond. De dader werd doodgeschoten door zijn collega's. Het incident doet denken aan schietpartijen in Afghanistan, waar in de afgelopen jaren vele tientallen lokale politie- en legerrekruten het vuur openden op hun Amerikaanse trainers.

Volgens regeringswoordvoerder Mohamed Momani beschoot de Jordaanse politiekapitein zijn collega's zonder directe aanleiding. Onder de gewonden zijn vier Jordaniërs en twee Amerikanen, van wie er één ernstig aan toe is. De ander is in zijn voet geschoten. De dader, Anwar Abu Zaid, was volgens Momani een ervaren trainer met een lange staat van dienst bij de Jordaanse politie.

In het opleidingscentrum trainen Amerikaanse, Britse en andere westerse experts in speciale operaties veiligheidsmensen uit de regio, vooral uit Irak en de Palestijnse gebieden. Jordanië is een cruciale bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, en de Jordaanse veiligheidsdienst wordt wel omschreven als de ogen en oren van de VS in de Arabische wereld.

Bedreiging

Koning Abdallah Hussein ziet islamitisch extremisme als een existentiële bedreiging voor zijn land, en levert een belangrijke en continue bijdrage aan de regionale strijd daartegen. Tot voor kort was Jordanië - met Turkije - een van de landen waar het Pentagon rebellen trainden voor de strijd tegen de terreurgroep IS. Dat programma is inmiddels stopgezet.

Jordanië heeft in het verleden een forse prijs betaald voor zijn pro-Amerikaanse beleid en de strijd tegen het islamitische extremisme. In februari verbrandde IS een Jordaanse gevechtspiloot levend in een kooi, nadat zijn vliegtuig om onduidelijke redenen neerstortte bij Raqqa. Beelden van de marteldood werden via sociale media verspreid.

Het incident leidde tot woede in Jordanië, dat dit jaar mee heeft gedaan aan de bombardementen op de terreurgroep in zowel Irak als Syrië. De schietpartij in het trainingscentrum vond plaats op de tiende verjaardag van de drievoudige bomaanslagen op hotels in de Jordaanse hoofdstad Aman, destijds opgeëist door Al Qaida.

Eenlingen

Tot nog toe heeft nog niemand de actie in het trainingscentrum opgeëist. De Jordaanse regering spreekt van een misdaad, en nam het woord 'terrorisme' niet in de mond.

Vergelijkbare aanvallen op trainers in Afghanistan waren soms het werk van eenlingen, soms het resultaat van een georganiseerde infiltratie door de Taliban.

De krant The New York Times meldt op gezag van bronnen in Washington dat Arabische bondgenoten van de VS zich de afgelopen maanden nagenoeg hebben teruggetrokken uit de strijd tegen IS. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voerden in maart de laatste luchtaanvallen uit op de groep, Jordanië in augustus en Saoedi-Arabië in september.

Zij concentreren zich nu meer op de strijd tegen de sjiitische houthi-rebellen in Jemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden