Twee amateurploegen beginnen samen aan avontuur bij profs

Niets is onmogelijk, zegt Cees van Panhuis en hij droomt al hardop van de Tour de France. Maar, voegt hij er meteen aan toe: 'Daar moet je niet te hard van dromen....

Van onze verslaggever

ERMELO

Van Panhuis is de afgelopen maanden met succes als koppelaar opgetreden. Gisteren maakte hij het huwelijk bekend van Golff supermarkten en recreatiepark Foreldorado. Het kind is er ook al: een profploeg, vooralsnog de tweede in Nederland.

Manager Van Panhuis en ploegleider Frits Schür spelen in op de reglementswijziging van de internationale wielrenunie waardoor profs en amateurs het volgend seizoen tegen elkaar opnemen. Hun bescheiden ploeg kan daarom vaak in wedstrijdverband de weg op. 'Klassiekers in Nederland, België en Duitsland. De Ronde van Nederland natuurlijk, en die van Zweden ook. Er zijn zoveel mogelijkheden.'

Van Panhuis neemt bij herhaling het woord 'uniek' in de mond als hij alle plannen ontvouwt in de achtertuin van zijn huis in Ermelo. Hij noemt het bijvoorbeeld uniek dat een oostelijke en een Limburgse amateurformatie 'met zo'n verschillende mentaliteit' elkaar in dit initiatief hebben gevonden. Maar bovenal is het uniek dat de nieuwe ploeg zich zorgen maakt voor de dag van morgen.

Van Panhuis kan zich in het begrip 'beunhazerij' vinden als de praktijken van de meeste wielerploegen moeten worden beschreven. Alleen de korte termijn telt.

Zijn ploeg wordt daarentegen een viertrapsraket. Junioren en talentvolle B-amateurs (onder 23 jaar) worden gescout en ondergebracht bij wielerclub IJsselstreek. De gevorderden komen terecht bij de A-amateurs en de professionals. Naar Italiaans 'Carrera-model' wordt veel aandacht besteed aan scholing.

Een villa in Gulpen gaat onder meer dienst doen als wielerschool waar talenten voor het grote werk worden klaargestoomd. 'Nu wordt ieder hoofd dat boven het maaiveld komt eraf gehakt. Wij willen renners weerbaar maken, ervoor zorgen dat ze de druk aan kunnen.'

Van Panhuis dacht meteen aan Schür als ploegleider. Er waren genoeg oud-profs, zegt hij, die belangstelling hadden. Maar de relatief onbekende Schür, die op dit moment al de renners van Foreldorado leidt, kreeg de vorkeur. 'Frits is goudeerlijk en kan renners heel goed motiveren. Echt een klasbak.'

Voor de amateurploeg zijn al zes namen ingevuld, onder anderen die van Daniel van Elven en Godert de Leeuw. Het tweetal Jan Boven en Hans van Dijk zal voortaan voor zijn wielerwerkzaamheden betaald worden.

Voor de rol van kopman wordt gedacht aan Danny Nelissen die sinds zijn terugkeer bij de amateurs furore maakt. Nelissen houdt echter nog even een slag om de arm. Hij heeft door zijn aansprekende resultaten ook nog hoop op een aanbieding van een ploeg die zeker is van Tourdeelname. Nelissen beslist aan het eind van het seizoen.

En verder, zegt Van Panhuis met glimmende ogen, zijn we bezig met een prof die een grote staat van dienst heeft en als wegkapitein kan dienen.

- Jelle Nijdam?

'U zegt het.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden