Update

Twee agenten mogen een jaar de straat niet op na dood Henriquez

Twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez hebben een voorwaardelijk strafontslag gekregen voor de duur van een jaar. Ook mogen ze niet op straat werken met 'geweldsmiddelen', zoals een pistool of wapenstok, zo lang het strafrechtelijk proces tegen ze loopt. Dat heeft de Haagse politiecommissaris Paul van Musscher donderdag gezegd.

Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld. Beeld anp
Familieleden van Mitch Henriquez tijdens een demonstratie tegen politiegeweld.Beeld anp

Deze twee agenten staan ook terecht in een strafzaak die in april dient. Het interne politieonderzoek en de disciplinaire straffen staan daar los van, aldus Van Musscher.

Twee andere agenten kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een reïntegratietraject. Ze moeten opnieuw worden getraind en gecertificeerd. De twee krijgen een schriftelijke berisping.

Volgens de politiecommissaris was het optreden van de agenten 'te hard en te veel'. 'Het geweld was ongecoördineerd', aldus Van Musscher. 'Je wilt recht doen aan aan de ernst van de zaak en aan de maatschappelijke verontwaardiging. Anderzijds houd ik rekening met het complexe werk van de agenten op straat.'

De familie van Henriquex vindt dat de politie de rechtsgang beïnvloedt door niet eerst de strafzaak af te wachten voor de - volgens hen te lage - straffen werden uitgedeeld.

Paul Musscher tijdens een persconferentie over de dood van Henriquez. Beeld anp
Paul Musscher tijdens een persconferentie over de dood van Henriquez.Beeld anp

Vervolgd

De 42-jarige Mitch Henriquez stierf op 28 juni 2015 nadat hij werd aangehouden tijdens een muziekfestival in Den Haag. Agenten sloegen hem op zijn neus, gebruikten een nekklem en pepperspray.

In september werd bekend dat het Openbaar Ministerie twee van de vijf agenten gaat vervolgen. Ze zouden buitensporig veel geweld hebben gebruikt, en worden verdacht van doodslag, dan wel dood door schuld. De drie andere agenten hebben volgens justitie geen geweld gebruikt dat heeft bijgedragen aan de dood van Henriquez. Hen valt wel plichtverzuim te verwijten. Volgens het interne politieonderzoek hebben vier van de vijf agenten zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim.

De dood van de Arubaan wekte veel woede, en resulteerde in rellen in de Haagse Schilderswijk.

Garantie

Voormalig korpschef Gerard Bouman heeft de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez de garantie gegeven dat ze niet zouden worden ontslagen. De 'blauwe baas' draaide bovendien de gevolgen van het besluit om het vijftal buiten functie te stellen, terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden