Twee aanhoudingen in verband met zware misstanden bij kazerne Schaarsbergen

Twee voormalig militairen zijn aangehouden voor onder meer de mishandeling en bedreiging van een medesoldaat, die vorige maand zijn verhaal deed in de Volkskrant. De Koninklijke Marechaussee sluit meer aanhoudingen niet uit.

De Oranjekazerne, waar de misstanden plaatsvonden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De misstanden voltrokken zich in de kazerne in Schaarsbergen, waar een soldaat stelselmatig slachtoffer werd van vernedering, aanranding, mishandeling en bedreiging. Ook twee andere soldaten verlieten psychisch beschadigd de mortiergroep. Een deel van de wantoestanden vond plaats tijdens ontgroeningsrituelen. Een van de militairen ondernam een zelfmoordpoging.

De arrestaties - verricht door de marechaussee, omdat de verdachten militairen zijn - volgen na een aangifte door voormalig soldaat Allan (gefingeerde naam), die begin oktober is geformaliseerd. 'Er volgt nog een tweede aangifte voor het zedenmisdrijf', zegt zijn advocaat Ruth Jager. Het gaat daarbij om verkrachting.

Opluchting

Haar cliënt heeft opgelucht gereageerd op de aanhouding van het tweetal, aldus Jager. 'Kennelijk wordt de zaak serieus onderzocht. Een grote drijfveer voor hem om mee te werken aan de publicatie was om een einde te maken aan dit soort praktijken. In dat opzicht is hij blij dat defensie er werk van maakt om de cultuur te veranderen.'

Na de publicatie stelde staatssecretaris Barbara Visser van Defensie een onafhankelijke commissie in die onderzoek gaat doen naar misstanden bij de krijgsmacht. Het schandaal staat niet op zichzelf. Eerdere onderzoeken wezen uit dat de hiërarchische, gesloten cultuur soldaten kwetsbaar maakt en de omgang met signalen en meldingen moeizaam. De commissie-Staal berichtte al in 2006 dat bij de krijgsmacht relatief vaak sprake is van pesten, seksueel misbruik of intimidatie en discriminatie.

De misstanden voltrokken zich in de Oranjekazerne. Een onafhankelijke commissie doet onderzoek naar de misstanden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Behalve politiek heeft de publicatie ook persoonlijk veel teweeggebracht voor Allan, zegt advocaat Jager. 'Defensie behandelt hem sindsdien heel correct en is betrokken bij zijn psychische zorg.' Ook heeft hij een gesprek gehad met de staatssecretaris. 'Het gaat goed met hem, maar nog niet goed genoeg.'


Hoe soldaat-in-spe Allan in een hel belandt

In de kazerne in Schaarsbergen wordt commando in opleiding Allan stelselmatig slachtoffer van vernedering, aanranding, mishandeling en bedreiging. En hij is niet de enige. Wat gebeurde er in de kazerne in Schaarsbergen? Lees Allans aangrijpende verhaal hier.

Na de publicatie stelde staatssecretaris Visser van Defensie een onafhankelijke commissie in die onderzoek zal doen naar de misstanden bij defensie. Dit zijn de leden.

Ronald Vreeburg had het misbruik tijdens zijn militaire opleiding 'in een hokje' weggestopt. De uitnodiging voor een reünie bracht alles weer boven. Ook na 33 jaar is er woede, verdriet en schaamte. Nu nog gerechtigheid. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.