Twan Huys & Radio 1

Elke vrijdag in Top & Flop: Wat er goed was en wat minder, in deze mediaweek.

Loes Reijmer en Paul Onkenhout
Twan Huys Beeld Guus Dubbelman
Twan HuysBeeld Guus Dubbelman

Top

Het liep politici, zo luidde de presentatietekst van Twan Huys vorige week vrijdag bij College Tour, 'echt dun door de broek' als ze door hem werden geïnterviewd: Jeremy Paxman, BBC-icoon en confronterende interviewer bij Newsnight. Veel Nederlandse journalisten kunnen zijn legendarische vragen in hun slaap opdreunen en mannen als Sven Kockelmann en Rick ­Nieman hebben zijn portret waarschijnlijk op hun bureau staan, in zo'n rood, zacht hartjeslijstje van de Xenos. Een mooie gast voor ­College Tour, kortom.

Paxman deed wat hij moest doen: hij was grappig, charmant en arrogant. Tót Huys begon over Jimmy Savile, de BBC-presentator die honderden kinderen heeft misbruikt. Newsnight had het nieuws als eerste kunnen brengen, maar zond het item nooit uit om 'redactionele redenen'.

'Dat was een heel slechte beslissing', riep Paxman meteen, 'dat heb ik destijds ook laten weten.' Heb je niet wat te zeggen als je daar al decennia presenteert, vroeg Huys. 'Daar zou ik niet op rekenen, old chap', reageerde de man die even daarvoor een gloedvol betoog had gehouden over dat je als journalist de wereld moet willen verbeteren.
Het knappe van Huys: hij durfde het felicitatiefeest dat College Tour normaliter is, ongezellig te laten worden. Er volgden 10 spannende televisieminuten. Huys liet zien dat je stevig kunt ondervragen zonder jezelf als gorilla op de borst te kloppen. Paxman werd steeds bozer en speelde op de man: 'Heb je wel eens bij een dagelijks programma gewerkt?', vroeg hij getergd. 'Elke avond', zei Huys. Je kon je zo voorstellen dat het bij ­Paxman dun... nou ja, dat dus.

Flop

Anderhalf jaar geleden besloot de NOS Radio 1 overdag op te leuken met muziek - een tweevoudige tragische vergissing.
In de eerste plaats hoort ­muziek niet thuis op een serieuze nieuwszender. Muziek is geen nieuws. Een plaat op een nieuwszender is verspilde tijd.

De kwade genius (zendermanager Laurens Borst) wierp later tegen dat uit 'onderzoek' was gebleken dat bijna de helft van de luisteraars die twee platen per uur hartstikke leuk vindt. Overtuigend klonk het niet. De mensen kunnen zo veel willen. ­Muziek leidt af. Voor muziek zijn er een miljoen andere zenders. Muziek op Radio 1 betekent dat luisteraars worden onderschat.

Anderhalf jaar hebben we inmiddels op Radio 1 naar muziek kunnen luisteren. Wennen doet het niet. De ergernis is alleen maar groter geworden.

Dat komt door de muziekkeuze. De samensteller kiest voor het veilige midden, voor wezenloze Engelstalige muziek waar niemand de radio harder voor zet, of zachter. Woensdag werden de uitzendingen onderbroken door brave deuntjes van onder anderen Stevie Wonder, The ­Pointer Sisters, Phil Collins, ­Donald ­Fagen en Passenger.
Kutmuziek.

Zo noemen Jessica van Noord en Joop Visser het, kutmuziek. Het duo, bekend van het schitterende WK-lied Oranjekaravaan en hun optreden in Holland's Got ­Talent, schreef een lied over de muziek op Radio 1. Het staat op YouTube en het laat aan duidelijkheid niets te wensen over:
'Heel veel kutmuziek,

heel veel kutmuziek,

heel veel kutmuziek,

op Radio 1.'

Zoiets hoor je nou nooit, op ­Radio 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden