Twaalf steden in Randstad werken samen

De twaalf grootste gemeenten in de Randstad gaan intensiever samenwerken. Begin februari wordt in Delft de Vereniging Delta-metropool opgericht. De vereniging wil de Randstad ontwikkelen tot een grote, samenhangende stad met een 'central park', het Groene Hart....

Het initiatief komt voort uit bezorgdheid van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag over de concurrentiepositie van Nederland en de Randstad in Europa. Het paarse kabinet heeft daar te weinig oog voor, constateerden de wethouders van de grote steden in 1998 al in een gezamenlijk verklaring. Ook de vorig jaar verschenen Startnota Ruimtelijke Ordening van minister Pronk schiet tekort.

Delta-metropool ontwikkelde al plannen voor een integraal vervoerssysteem in de Randstad. De HSL-stations van Amsterdam, Schiphol, Utrecht en Rotterdam/Den Haag moeten daarvan de knooppunten worden. In deze 'stadshavens', die ook per auto goed bereikbaar moeten zijn, is het mogelijk snel en comfortabel over te stappen van het regionale, naar het randstedelijke en (inter)nationale vervoersstelsel en vice versa. De vereniging keert zich voorts tegen ongebreidelde corridorvorming en lintbebouwing aan de doorgaande routes naar het achterland.

Het Groene Hart moet worden ontwikkeld tot een metropolitaan park waarin de omwonende stedelingen, veel meer dan thans, verpozing kunnen zoeken. Landschappelijk wonen hoort daarbij. De landbouw zal terrein moeten prijsgeven omdat ook het wateroppervlak in het Groene Hart drastisch moet worden uitgebreid.

De vereniging werkt samen met de ING-bank en andere ondernemingen. Het lidmaatschap staat alleen open voor grotere gemeenten en instellingen zonder winstoogmerk. Vier van de vijf Kamers van Koophandel in de Randstad hebben zich aangemeld, evenals de ANWB en een aantal land- en tuinbouworganisaties en grote woningbouwcorporaties. Tot teleurstelling van de initiatiefnemers houden de Vereniging Natuurmonumenten en de waterschappen de boot nog af.

Op universiteiten zijn projecten gaande waarin het idee van de Delta-metropool wordt uitgewerkt. D. Frieling, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft, geldt als geestelijk vader van de vereniging. Voorzitter is D. Stadig, wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden