Twaalf miljoen euro schade door G20-rellen in Hamburg

De plunderingen en brandstichtingen tijdens de G20 in Hamburg hebben twaalf miljoen euro aan schade opgeleverd, volgens de eerste berekening van Duitse verzekeraars. Anderhalve week geleden was Hamburg drie dagen lang het toneel van links-extremistische relschoppers.

Geplunderde winkel na de G20-rellen in Hamburg. Beeld anp

De vernieling van auto's alleen is al goed vier miljoen euro, een derde van de totale schade. Hoeveel auto's dat precies zijn, is niet bekend. Naast auto's werden ook huizen en bedrijfspanden vernield. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën liet weten dat de overheid de helft van de kosten zal dragen. De andere helft van de schade zal de stad Hamburg zelf moeten betalen. Direct na de rellen beloofde bondskanselier Merkel om de door Duitse burgers geleden schade te vergoeden.

Twaalfduizend activisten

Anderhalve week geleden werd in de Duitse havenstad de G20-top gehouden, waar de leiders van de twintig grootste economieën ter wereld bijeen kwamen. Geschat wordt dat zo'n twaalfduizend anti-globalisten op de G20 afkwamen om te demonstreren, waarvan ongeveer vijftienhonderd geweld gebruikten.

De activisten wierpen barricades op, staken auto's in brand, plunderden diverse winkels en bekogelden politie-eenheden en voertuigen met onder andere stoeptegels en vuurwerkbommen. Meer dan twintigduizend politieagenten werden ingezet om de relschoppers in bedwang te houden. Bij de confrontaties tussen demonstranten en de politie raakten 231 politiemensen gewond. Hoeveel actievoerders letsel opliepen, is niet bekend. Van de geschatte twaalfduizend activisten pakte de Duitse politie er ruim vierhonderd op.

Nasleep van de rellen

De nasleep van de rellen is voor de Duitse stad nog goed te voelen. Vorige week berichtten Duitse media over vooronderzoeken die autoriteiten in Hamburg zijn gestart naar het gewelddadige optreden van 35 politieagenten. 27 van de agenten zouden zelfs lichamelijk letsel aan de activisten hebben toegebracht.

In de dagen na de rellen pleiten Duitse regeringspartijen voor een Europese database met links-extremisten. Sinds 2012 houdt Duitsland een lijst bij met rechts-extremisten, die de oppositiepartijen naar aanleiding van het geweld in Hamburg uit willen breiden met links-extremisten.

Lees meer

Hamburg na de rellen
'Ingeslagen winkelramen, uit de grond gerukte verkeersborden, grote stukken straat zijn onttegeld - de stenen gebruikt als wapen door degenen die deze ravage hebben veroorzaakt.' Een fietstocht door de vernielde wijk Schanzenviertel in Hamburg.

Vroeg Hamburg om moeilijkheden?
Er was voor hevige protesten gewaarschuwd. Hebben gelegenheidsrelschoppers de politie toch nog verrast? Niet alleen activisten, ook de autoriteiten krijgen kritiek. Duitsland-correspondent Sterre Lindhout beantwoord vijf vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden