Twaalf Indiase mannen weer thuis

MUMBAI (ANP) - De twaalf Indiase mannen die woensdag voor ophef zorgden aan boord van een toestel van Northwest Airlines zijn zaterdag teruggekeerd in hun vaderland. De mannen verklaarden na aankomst in Mumbai (Bombay) niet slecht te zijn behandeld door de Nederlandse autoriteiten.

,,Ja we wisselden van stoelen. We waren met een groep dus we wisselden onderling stoelen uit. Ze begrepen dat niet en dachten dat we iets met het toestel wilden doen. Ze hebben ons niet onder druk gezet of slecht behandeld terwijl ze met ons spraken. De zaak is opgehelderd'', aldus Mohammad Iqbal Batliwala.

,,We zijn blij terug te zijn'', schreeuwde medepassagier Shaqeel Chottani toen hij zaterdag de terminal in Mumbai uit liep. ,,Dank u media. Er is geen probleem meer.'' Beide mannen riepen de pers op de zaak ,,verder te laten rusten''. Ze vrezen dat het incident anders hun zaken schade zou kunnen berokkenen.

Terreuralarm

De Nederlandse ambassadeur in India heeft bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in New Delhi vrijdag tekst en uitleg moeten geven over het terreuralarm van afgelopen woensdag. Onder anderen familieleden van de twaalf hadden gezegd dat de arrestaties alleen maar plaatshadden omdat de mannen moslims zijn en bepaalde uiterlijke kenmerken hadden.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag een verklaring uit waarin staat dat Nederland begrip heeft geuit voor de ophef die in India is ontstaan door de detentie van de twaalf moslims. Den Haag heeft volgens de verklaring evenwel verzekerd dat er van discriminatie of racisme geen sprake is geweest en dat de ,,nauwe en goede vriendschappelijke relaties'' met India niet op het spel staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden