Twaalf illegale werksters land uitgezet

Twaalf illegale werksters zijn de afgelopen maanden door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) Nederland uitgezet. Ze werkten als huishoudelijke hulp in privéwoningen. De politie Kennemerland had hen op grond van hun 'negroïde uiterlijk' staande gehouden in Bloemendaal, Heemstede, Overveen, IJmuiden en Haarlem waar ze aan het dweilen en stofzuigen waren.

Een schoonmaakster. © ANP

In totaal zijn dertig schoonmakers aangehouden, onder wie ook enkele mannen. Ze waren afkomstig uit Ghana, Oeganda, Brazilië en de Filippijnen. Een grote meerderheid bleek zonder geldige documenten in Nederland te verblijven. Na hun verhoor zijn ze overgebracht naar een speciaal detentiecentrum voor illegalen. Twaalf zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst. Enkelen wachten in detentie nog op uitzetting of hebben een asielaanvraag ingediend.

Zeker vier wisten met een procedure tot aan de Raad van State uitzetting te voorkomen. De Raad noemde de staande houding en detentie 'onrechtmatig'. De politie had niet op grond van een Afrikaans uiterlijk, reizen met de bus en het betreden van een woning in een villawijk mogen concluderen dat het illegalen waren.
Niet eerder deed de politie een opsporingsonderzoek naar illegale schoonmakers in privéwoningen.

Werk in de huishouding is een groeiende markt. Officiële cijfers over het aantal huishoudelijke hulpen zijn er niet, maar het moet om tienduizenden gaan. Uit een onderzoek zes jaar geleden bleek dat 1,2 miljoen huishoudens een hulp heeft, waarvan driekwart geworven in het informele circuit. Het gaat vooral om migrantenvrouwen die vaak zwart worden uitbetaald. De FNV en belangenorganisatie Respect.NL vermoeden dat ongeveer de helft geen verblijfspapieren heeft.

'Illegale arbeid is verboden en betekent vaak uitbuiting,' verklaart Hans Konijn, chef Vreemdelingenpolitie Kennemerland, de reden voor het politieonderzoek. Of er sprake was van uitbuiting is niet onderzocht. Wel is tegen een aantal particulieren een rechtszaak aangespannen wegens het verschaffen van arbeid aan een illegaal. Die zaken heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem geseponeerd omdat de betrokkenen niet eerder in aanraking waren geweest met justitie.

Boetes à vierduizend euro die de Arbeidsinspectie bij enkele particulieren met een illegale werkster had uitgezet zijn uiteindelijk niet opgelegd. De inspectie besloot dit nadat de Raad van State de werkwijze van de politie onrechtmatig had verklaard.

De Arbeidsinspectie stelt dat het moeilijk is om na te gaan of er sprake is van uitbuiting van werksters. 'Het is ondoenlijk huis aan huis controles te gaan uitoefenen. Wel is een onderzoek mogelijk als we een tip over uitbuiting krijgen, maar tot nu toe hebben we die niet gekregen,' aldus een woordvoerster.

'Het is een zeer kwalijke zaak dat de politie op grond van uiterlijke kenmerken schoonmakers om hun verblijfspapieren heeft gevraagd, ' meent advocate Sofie de Schutter van Appia & Van der Lee advocaten in Amsterdam. Zij spande voor haar Ghanese client met succes een rechtszaak aan tegen de dreigende uitzetting. 'Een donkere vrouw die een woning binnengaat in een villawijk per definitie als illegaal te beschouwen is volstrekt onbestaanbaar. Alsof er iets niet klopt als een Afrikaan een groot huis binnenstapt.'

Deze zaak maakt volgens haar duidelijk dat er een regeling moet komen in Nederland waardoor schoonmakers van privéwoningen met een werkvergunning aan de slag kunnen. 'Het wordt steeds meer een circuit van zwart werkende illegalen omdat er kennelijk een grote vraag is en te weinig mensen met een legale status dit werk willen doen.'

Lees meer in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden