'Twaalf Haagse jihadisten gedood in Irak en Syrië'

Waarschijnlijk zijn tot nu toe twaalf jihadisten uit Den Haag in Syrië en Irak gedood. Dat blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van de gemeente Den Haag. In november vorig jaar meldde de gemeente nog acht gedode jihadisten.

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wil desgevraagd niet zeggen hoe ze zijn overleden, bijvoorbeeld door een zelfmoordaanslag, in een vuurgevecht aan het front of bij een luchtaanval. Het gaat volgens hem vooral om jongeren. 'We weten wie het zijn', aldus de burgemeester.

Tot nu toe zijn naar schatting 46 jihadisten, onder wie zes vrouwen, van de hofstad naar Syrië en Irak afgereisd. Drie minderjarigen zijn tegengehouden op het moment dat ze wilden vertrekken. Een van hen werd in Brussel uit een vliegtuig geplukt, aldus Van Aartsen. Zestien Hagenaars hebben plannen gehad om naar het Midden-Oosten te gaan, maar hebben daar (nog) niets mee gedaan.

Van de zogeheten 'uitreizigers' zijn er zeker elf teruggekeerd. Waarom - uit heimwee, gewond of om een aanslag te plegen - wil Van Aartsen niet zeggen. Iets meer dan twintig Hagenaars zijn waarschijnlijk nog in het gebied. Zij hebben zich daar aangesloten bij fundamentalistische groepen als Islamitische Staat en al-Nusra.

Meer over jihadisme in Nederland:

Hoe houdt Nederland zijn eigen Syriëgangers in de gaten? Lees hier de reportage van Janny Groen.

Achter iedere jihadist staat een haatimam. Die zetten jongeren op tegen het Westen, sommigen ronselen strijders voor de jihad van groepen als Al Qaida en IS. Wie zijn de opvallendste extremistische predikers in Europa?

Met de aanhouding van Azzedine C. zijn de radicale moslims in Nederland hun bekendste gezicht kwijt. De inlichtingendiensten hadden hem al langer in het vizier.

Plan tegen jihadisme

Van Aartsen presenteerde vandaag een plan om het jihadisme tegen te gaan. De stad wil onder meer uitzoeken hoe de autoriteiten 'potentieel gewelddadige personen' kunnen herkennen en aanpakken. Ook wil de burgemeester honderden 'sleutelfiguren' inzetten, naar wie de radicaliserende jongeren luisteren. 'We zoeken mensen die bereid zijn publiekelijk het goede verhaal uit te venten. We moeten duidelijk maken: je gaat daar naartoe voor de heilstaat, maar je komt in de grootste ellende terecht.'

Den Haag wil terugkeerders ook helpen om terug te keren in de samenleving. Van Aartsen: 'Het gaat om maatwerk. Bij een meisje van veertien moet je zorgen dat ze weer naar school kan. Dat is niet gemakkelijk. Als iemand een misdrijf heeft gepleegd, moet diegene door justitie worden vervolgd. Mensen met een trauma moeten een psychiatrisch traject krijgen.'

Abou Moussa

Azzedine C., alias Abou Moussa, is volgens het Openbaar Ministerie en burgemeester Jozias van Aartsen een van de grote vissen in een Haags jihadistennetwerk. Hij wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij zou een grote rol hebben gespeeld in de radicalisering en rekrutering.

Hij was prominent aanwezig bij demonstraties in Den Haag en zou via sociale media en nieuwssites mensen hebben aangezet tot terrorisme. Volgens het OM heeft hij samen met Rudolph H. en Oussama C. een grote rol gespeeld in een 'criminele terroristische organisatie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden